wat-doen-buurlanden-anders-op-het-gebied-van-duurzaamheid
Duurzaamheid Inspiratie Ondernemerschap

Van Zweedse havermelk tot Franse dekentjes. Wat kunnen we leren van onze buurlanden?

Aangeboden door: Duurzame Horeca Nederland
dinsdag, 1 november 2022

Neem een kijkje over de grens. Wat doen onze buren anders op het gebied van duurzaamheid? En wat kunnen wij hiervan leren?

Koffie met havermelk

Net als wij, zijn de Zweden gek op een kopje koffie met wat lekkers. Steeds vaker is dat een koffie met havermelk. Havermelk is zelfs een Zweedse uitvinding. Ook in Nederland zie je het geregeld op de kaart en dat vinden wij een goede ontwikkeling. Voor het maken van koemelk is veel land en water nodig. De CO2 uitstoot van koemelk is zo’n 3 maal hoger dan die van havermelk. Doe ook mee met deze trend en zet plantaardige melk op je menukaart.

Verplichte foodybag

Spanje gooit jaarlijks ongeveer 1.300 ton voedsel weg. De Spaanse regering wil hier een einde aan maken en heeft daarom een wetsvoorstel aangenomen om de voedselverspilling tegen te gaan. Wanneer de wet in werking treed mag een supermarkt geen eten weggooien, maar moet de overgebleven producten doneren voordat de houdbaarheidsdatum is overschreden. Overrijp fruit mag worden verwerkt tot jam of sap. En pas als allerlaatste optie mogen supermarkten het voedsel aan dieren voeren of gebruiken voor de productie van mest of biobrandstoffen. Ook gelden er strenge regels voor restaurants. Kan de gast het gerecht niet helemaal op? Dan moet je een foodybag aanbieden aan je gast. Dat de Spaanse regering hier serieus over is blijkt uit de stevige boetes die bij overtreding kunnen worden uitgedeeld, tussen de 60.000 en 500.000 euro!

Volgens de VN veroorzaakt voedselverspilling 8% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. En in Nederland is dat zelfs nog een procent hoger zegt Milieu Centraal. Laten we er in Nederland ook een gewoonte van maken om de gast een foodybag aan te bieden. Veel mensen vinden het vervelend om naar een foodybag te vragen. Maak het hen gemakkelijk en biedt het bij het afruimen van de tafel aan of, nog makkelijker, vermeld het op de menukaart.

 

Lekker langzaam

Slow Food is een culinaire beweging die in Italië is ontstaan en als doel heeft de traditionele keuken te behouden. Hierbij richt de beweging zich op het telen van lokaal voedsel in harmonie met het milieu en de ecosystemen. Om zo de biodiversiteit te verhogen en transportbewegingen te verminderen. Slow Food promoot in 150 landen goede, schone en eerlijke voeding voor iedereen. Ook in Nederland is de Slow Food beweging actief. Er is een mooi boek uitgegeven waarin 100 kwaliteitsproducten staan die horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek. Wil je weten welke? Kijk dan op de site van Slow Food Nederland.

Knus onder een dekentje

Terrassen van cafés of restaurants in Frankrijk mogen niet meer worden verwarmd. Ook koeling met airconditioners is verboden. Dit is een van de maatregelen die Frankrijk heeft genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Aangezien alleen al in Parijs zo’n 12.500 restaurants een verwarmd terras hebben is de verwachte impact aanzienlijk. Een terras met 5 gasbranders stoot in een winter evenveel CO2 uit als een nieuwe auto die 120.000 km rijdt, volgens het Franse négaWatt. Gezien de hoge energieprijzen is dit ook vanuit de horeca niet zo’n slecht idee.

De Telegraaf rekende voor wat dit aan besparingen
per uur kan opleveren (cijfers april 2022).