Fast Casual Duurzaamheid Start-ups en Innovatie

Vegan bitterballen: het nieuwe normaal?

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 19 april 2023

Plantaardige gerechten zijn al een tijd in opmars en een verrijking voor de menukaart. En terecht, want plantaardig eten draagt bij aan de gezondheid en is goed voor het milieu, zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Dat geldt ook voor de vegan bitterballen en kroketten van Cas & Kas.

Genieten en verantwoordelijk nemen

In Nederland worden per jaar 300 miljoen kroketten en 1 miljard bitterballen gegeten. Als die allemaal vegan worden, dan scheelt dat ruim 650.000 ton CO2-uitstoot, zo berekenden Cas de Weerd en Kasper Luiten, oprichters van Cas & Kas. De twee vrienden Cas en Kasper hebben daarom hun koksmutsen opgezet en zijn aan de slag gegaan met het maken van vegan bitterballen en kroketten. Ze willen genieten van het leven, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de wereld. De oprichters van Cas & Kas willen met hun vegan snacks de nieuwe standaard in de horeca zetten voor bitterballen en kroketten. “Een must have op iedere menukaart en niet van echt te onderscheiden.” De bitterballen en kroketten van Cas & Kas stoten namelijk veel minder CO2 uit dan de rundvleesvarianten, en zijn ook nog eens net zo lekker. Maar hoe zijn Cas & Kas met vegan bitterballen en kroketten begonnen en wat zijn hun plannen voor de toekomst?

Project bitterbal

De twee begonnen met het maken van bitterballen in de keuken van hun studentenhuis in Rotterdam en een paar jaar later veroveren ze Nederland met hun plantaardige snacks. Cas en Kasper wilden graag ondernemen, liefst in de horeca en dan ook iets bijdragen aan een maatschappelijk probleem: de negatieve effecten van de vleesconsumptie. Zo begonnen ze met ‘Project bitterbal’. “We geloven dat de smaak het allerbelangrijkste is om mensen te overtuigen. Als iets superlekker is, maakt het niet uit of er vlees in zit.”, zegt Kasper. “Dus nodigden we tijdens vrijdagmiddagborrels allemaal proevers uit om feedback te geven en te laten weten wat zij van onze creaties vonden.” Van chefs, tot vleeseters en vegans en alles ertussenin, iedereen was enthousiast en hielp met het verbeteren van de recepten. “Het doel was om te kijken of het ons zou lukken om een bitterbal te maken die net zo lekker is als een normale bitterbal, maar dan helemaal vegan”, zegt Cas. Na de vele proefsessies zijn ze gekomen tot een product waar ze trots op zijn: heerlijke Cas & Kas vegan bitterballen en kroketten, die nét zo smaken als je gewend bent!

Op de kaart komen

Toen de receptuur klaar was, was de volgende stap om bij zoveel mogelijk horecazaken op de menukaart komen te staan. “Toen begon het echte avontuur”, zegt Cas. De twee gingen langs diverse horecazaken om hun waar aan te bieden. Ze wisten de ene na de andere horecaondernemer enthousiast te maken. Inmiddels worden de bitterballen en kroketten van Cas & Kas al in veel horecazaken in de Randstad geserveerd en zijn ze in alle groothandels verkrijgbaar. “Het gaat sneller dan gedacht”, zegt Kasper. “Maar we zijn nog lang niet klaar. We willen een nieuwe standaard zetten voor bitterballen en kroketten. We willen een must have worden op iedere menukaart.” “Daarnaast hebben we een eigen Cas & Kas foodtruck voor op festivals en events”, zegt Cas. “Dus het wordt een drukke zomer!”

Cas & Kas de lekkerste vegan bitterballen en kroketten