Nederlands Culinair Team
Wedstrijden Inspiratie

Tweemaal zilver voor Nederland tijdens de Culinary Olympics

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 8 februari 2024

Het Nederlands Culinair Team heeft tijdens de Culinary Olympics (IKA) in Stuttgart twee zilveren medailles in de wacht gesleept. De jury was erg enthousiast over het Nederlands Team, de manier van samenwerken en de smaken op het bord zorgden voor de twee zilveren medailles. Op het internationale wedstrijd toneel ging het Nederlands Team de strijd aan met 23 Nationale Teams vanuit de hele wereld. Er waren twee wedstrijdonderdelen; de Chefs Table en Hot Kitchen. De Culinary Olympics vindt iedere 4 jaar plaats onder de vleugels van de internationale chefsvereniging World Chefs waar het Gastronomisch Gilde de Nederlandse afvaardiging van is.

Op zaterdag 3 februari stond het onderdeel Chefs Table op het programma, een 5 gangen menu voor 12 gasten. Het Nederlands team mocht de directie van het serviesmerk RAK verwelkomen. Het thema voor de Chefs Table was de vier elementen. Deze elementen had het team verwerkt in alle gerechten die geserveerd werden aan de gasten. Zondag werd duidelijk dat het Nederlands team een Zilveren medaille heeft gewonnen op dit onderdeel.

Op maandag 5 februari was het onderdeel Hot Kitchen aan de beurt, een drie-gangen menu voor 110 gasten. Het Nederlands team serveerde een uitgebalanceerd menu met tarbot als voorgerecht, diverse bereidingen van kalf en een typisch Nederlands dessert met stoofperen en chocolade. De jury vond de bereidingen van kalf een grote hit. Ook de tafelgasten waren lyrisch over het Nederlandse menu.

Dinsdag maakte de jury bekend dat het Nederlands team de Zilveren medaille heeft gewonnen op het onderdeel Hot Kitchen. De overall standen worden na de IKA bekend gemaakt.

Teammanagers Bert van Manen en Waldrik Kremer (tevens internationaal jurylid) zijn tevreden met de resultaten. “De afgelopen maanden hebben we nog flink getraind met het team om de gerechten naar het hoogste niveau te tillen. Dit heeft zijn vruchten heeft afgeworpen. De sfeer in het team is goed en dat zie je terug in de resultaten”.

Teamchefs Dennis van den Beld en Alfred van Dijk zijn uiterst tevreden met het resultaat. “IKA is maar één keer in de 4 jaar dus het is iedere keer toch weer afwachten hoe de omstandigheden zijn en hoe de jury erin staat”. “We hebben het afgelopen jaar diverse malen de wedstrijdonderdelen getraind maar als je hier staat, draait de wereld toch vaak anders. Machines werken anders, de temperatuur van de ruimte is anders en niet te vergeten het vele publiek dat naar de kokende teams staat de kijken. Weliswaar achter plexiglass maar het is toch heel anders dan in je eigen keuken. Maar al met al mogen we ontzettend trots zijn op de medailles die we gehaald hebben!”

Het Nederlands Culinair Team bestaat uit:

 • Alfred van Dijk (Het Oude Dykhuys)
 • Dennis van den Beld (Landgoed het Roode Koper)
 • Tom Lamers (Het Koetshuis*)
 • Davy Roord (Dorset)
 • Sebastiaan Pals (Landgoed de Uitkijk)
 • Quint van den Esschert (Quint Patisserie)
 • Marco van den Wijngaard ('t Amsterdammertje)
 • Jeroen Goossens (Dutch Pastry)
 • Ruben van Zanten ('t Havenmantsje)
 • Bert van Manen
 • Waldrik Kremer (Sogno Catering)

De volgende internationale wedstrijd voor het Nederlands Team zal plaatsvinden in 2026 in Luxemburg.

Het Nederlands team bedankt haar sponsoren Hanos, Le Nouveau Chef, Fr. Dick en Rational voor de onmisbare ondersteuning. Het Nederlands team is altijd op zoek naar sponsoren om op het hoogste internationale wedstrijdtoneel mee te kunnen blijven doen. Mocht je interesse hebben neem dan contact op met Charlotte Mauritz, charlotte@gastronomischgilde.nl.

Fotocredits:
Nederlands Culinair Team – Charlotte Mauritz | Annoncé Management