Schrijver Kluun al lezend op kroegentocht door Amsterdam

Aangeboden door: ANP
donderdag, 11 februari 2021

Een kroegentocht is op dit moment onmogelijk, maar toch hopt schrijver Kluun (Raymond van de Klundert) deze maand van bar naar bar in Amsterdam. Op iedere barkruk leest hij een verhaal voor uit zijn boek over het Amsterdamse nachtleven, op anderhalve meter afstand van de kroegbaas.

Kluun maakt een YouTube-serie van de verhalen uit het boek Aan de Amsterdamse Nachten, een Top 100 van het Amsterdamse nachtleven dat hij samen met journalist Hans van der Beek schreef in 2011. In iedere aflevering van De Lockdown Series gaat de schrijver langs een lege kroeg of club op klaarlichte dag, waar hij de eigenaar of ‘doorbitch’ het originele verhaal uit het boek voorleest over de betreffende horecazaak.

Daarna kletst hij telkens nog even na over de crisis in de horeca, het gemis van zelfs de vervelende klanten en de uitdagingen waar ondernemers nu voor staan. “De Amsterdamse horeca mist meer dan haar omzet. De Amsterdamse horeca mist haar leven”, aldus Van de Klundert.

Uitgestorven clubs

In de bruine kroeg La Bastille klinkt André Hazes senior op de achtergrond als Kluun met de barman een shotje achterover kiepert. Ook de Jordanese eigenaresse van feestcafé Nol wil de auteur tijdens het voorlezen een biertje aanbieden. “Maar dan moet je wel houden van een warme 0.0 die over de datum is, schat.” En op de befaamde dansvloer van de Jimmy Woo staan nu een tiental hometrainers, is te zien in aflevering twee. De eigenaar had de nachtclub tijdelijk verhuurd als fitnessschool, maar dat is tijdens de lockdown nu ook van de baan.

“Nou ja, kroegentocht”, nuanceert Kluun in het eerste blogartikel over De Lockdown Series, “verhalen voorlezen over het Amsterdams nachtleven, op klaarlichte dag, samen met een cameraman in volledig uitgestorven clubs en cafés.” In het bericht kondigt hij elf locaties aan, waarvan nu vijf afleveringen op Youtube verschenen zijn de afgelopen twee weken.