Restaurants hebben groot omzetverlies over 2020

Aangeboden door: Foodservice Denktank
maandag, 13 juli 2020

Eindelijk is de horeca weer open! Vindt de consument de weg weer naar de restaurants? Wij vroegen aan restaurantbeslissers wat hun ervaringen zijn.

Eindelijk is de horeca weer open! Vindt de consument de weg weer naar de restaurants of blijft de zo gewenste – en broodnodige – omzet nog achter? In de derde week van juni vroegen wij aan 63 restaurantbeslissers hoe de vlag er nu bij hangt, wat hun ervaringen zijn in de afgelopen periode en hoe zij naar de toekomst kijken.

De belangrijkste conclusies:

  • Bijna alle restaurants hebben hun deuren weer geopend
  • Gemiddeld mist een restaurant € 260.500,- aan omzet over 2020
  • 48% van de restaurants is gestart met afhalen tijdens de horecasluiting
  • 29% van de restaurants is gestart met bezorging tijdens de horecasluiting
  • #helpdehoreca is de meeste gebruikte waardebon door restaurants (46%)
  • 33% van de restaurants heeft na de opening op 1 juni minder gerechten op de kaart staan
  • Na de opening op 1 juni hebben restaurants gemiddeld 52% verlies aan capaciteit
  • Facebook is het meest gebruikte communicatiekanaal tijdens horecasluiting (94%)

Vertrouwen in overheid loopt terug

Waar in maart restaurantbeslissers nog 77% vertrouwen hadden in de Nederlandse overheid, zagen we dit in april al licht dalen naar 75%. Tijdens deze meting in juni zien we het vertrouwen in de overheid verder zakken naar 66%. Beslissers die negatief zijn over het handelen van de overheid geven aan dat er teveel met twee maten wordt gemeten. In bouwmarkten, de supermarkt of het OV is het bomvol met mensen, maar deze versoepelingen zijn onvoldoende doorgevoerd in de horeca. Het algemene gevoel is dat de horeca harder wordt aangepakt dan andere sectoren. Daarnaast is er een negatief gevoel bij de landelijke aanpak. Beslissers geven aan dat bepaalde maatregelen op lokaal niveau losser hadden gekund. Door alle maatregelen landelijk toe te passen, is de impact overal groot, terwijl dit gereduceerd had kunnen worden door passende maatregelen op regionaal niveau in te zetten. Beslissers die positief zijn, geven aan dat de overheid correct heeft gehandeld in het voorkomen van extra verspreiding van het virus. Hierdoor zijn we nu op het punt waar we nu zijn en kunnen we vooruit kijken.

Restaurants ervaren eerste weken als lastig

97% van de restaurants heeft op 1 juni zijn deuren weer geopend. Slechts een enkeling houdt de deuren gesloten, omdat zij hun outlet nog niet rendabel kunnen krijgen. Eén outlet heeft haar deuren weer gesloten vanwege beperkte terrasruimte en oplopende vaste kosten. De eerste ervaringen met gasten zijn grotendeels negatief. Een groot deel van de gasten houdt zich niet aan de 1,5-meter regels, waardoor restaurantpersoneel constant als politieagent moet optreden (25% van de restaurants is al gecontroleerd door handhaving).

Download de Whitepaper

Bovenstaande informatie is slechts een gedeelte van het volledige onderzoek. Wil je meer resultaten zien, download dan hieronder de whitepaper en bekijk alle inzichten. Vind je het daarnaast zelf ook leuk en belangrijk om jouw mening te geven in een volgend onderzoek? Meld je dan aan voor de Foodservice Denktank.

Download Whitepaper
Aanmelden Foodservice Denktank