Minder energie, maar meer winst!

Aangeboden door: Duurzame Horeca Nederland
woensdag, 15 september 2021

Minder energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart ook veel geld: een win-win situatie dus! In deze blog laten we je zien hoe je met wat aanpassingen in gedrag en apparatuur energie en geld kunt besparen.

Stap 1: vervang oude lampen door LED-verlichting

Je verlichting aanpassen is de makkelijkste en snelste manier om geld te besparen. Door over te stappen naar LED-verlichting bespaar je tussen de €20 tot €30 per lamp per jaar. Bij 20 lampen is dat een besparing van €400 tot €600 op jaarbasis. Daarnaast gaat een LED-lamp, met gemiddeld 15.000 branduren, 15 keer langer mee dan een gloeilamp. Wat resulteert in minder elektronisch afval. Bovendien geven ze nauwelijks warmte af en zijn daardoor heel geschikt voor gebruik boven koelapparaten.

Overstappen naar een groener alternatief hoeft niet ten koste te gaan van een gezellige sfeer. Vroeger waren de LED-lampen alleen beschikbaar in één kleur, maar in de afgelopen jaren is dat veranderd. Nu vind je LED-lampen in verschillende kleuren en ze zijn ook nog eens dimbaar. Wil je nog meer geld besparen, installeer dan bewegingssensoren, tijdschakelaars en/of schemerschakelaars in je binnen en buitenruimtes. Op deze manier voorkom je onnodig energieverbruik in ongebruikte ruimtes. Maak ook zoveel mogelijk gebruik van daglicht in de zomermaanden.

Stap 2: slimmer verwarmen en koelen

In de keuken wordt er veel verwarmd en gekoeld en dit zijn de grootste energievreters. Koelkasten en vriezers verbruiken rond de 25% van de energie in keukens. Een investering in energiezuinige koelkasten en vriezers is daarom snel terugverdiend. Let erop dat je de apparaten niet direct naast warmte afstotende apparatuur plaatst, zoals fornuizen of ovens, of in direct zonlicht.

Tips voor aankoop

  • Koop apparatuur met energielabel A. Per maart 2021 krijgen elektrische apparatuur nieuwe energielabels met een schaal van A t/m G (geen plusjes meer) en iconen die iets vertellen over de prestaties van de apparatuur. Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld waardoor een lamp met de oude energie label A++ nu een energie label B of C zal krijgen. Voor meer informatie ga naar consumentenbond.
  • Als je nieuwe apparaten koopt is het ook van belang dat je die apparaten lang blijft gebruiken. Repareer ze en zorg dat onderdelen vervangbaar zijn. Dit zorgt ook voor minder elektronisch afval.
  • Lokale overheden bieden vaak subsidies, goedkope leningen en andere stimuleringsregelingen aan als je overstapt naar duurzamere alternatieven. Daarom is het goed om ook bij je gemeente te informeren naar de mogelijkheden.
Vergeet niet om ook het verwarmen en koken van gerechten onder de loep te nemen. Energieleverancier Essent heeft berekend dat je tot €500 per jaar kunt besparen door 4 gaspitten, die 2 uur per dag onnodig aanstaan, uit te zetten. Let ook op de overige apparatuur: zet ze helemaal uit en niet op de slaapstand.

Bij apparaten die warmte afgeven is het mogelijk om de verloren warmte te hergebruiken via warmtewisselaars of via een warmtepomp/boiler. Is het niet mogelijk om warmteverlies op te vangen, zoals bij warmhoudplaten en au-bain-maries, dek ze dan goed af. Dit bespaart tot 20% aan energie. Water koken in een pan met een deksel kost 75% minder energie dan koken met een niet afgedekte pan. Ook de combinatie pan en type fornuis heeft invloed op je energieverbruik. Koken op gas in een pan met een bolle bodem is het meest efficiënt; op elektra is een platte bodem veel efficiënter.

Stap 3: introduceer dekentjes op je terras

Door de corona maatregelen is de populariteit van terrassen en terrasverwarming enorm toegenomen. Voor een terras van 45 m² heb je ongeveer 6 heaters nodig. Dit betekent dat een elektrische terrasverwarmer, met een gemiddeld vermogen van 1,8 kW die jaarlijks 800 uur aanstaat, 1.440 kWh verbruikt. Wat een kostenpost is van ongeveer €288 (€ 0,20 per kWh) per jaar per heater, dat is €1.728 voor 6 heaters.

Door gebruik te maken van bewegingssensoren voorkom je dat de buitenverwarming niet onnodig aanstaat wanneer er geen klanten op het terras zitten. Maar nog beter is het om elektrische of gewone dekens aan te bieden aan klanten, deze verbruiken veel minder of zelfs helemaal geen energie. Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 60 Watt en dat komt uit op maar 1 cent per uur (€ 0,20 per kWh). Wanneer je een elektrische deken 800 uur per jaar gebruikt, kost dit €8 per deken. Op een terras van 45 m² met plek voor zo’n 36 gasten, kom je uit op  €288 per jaar. Dit betekent een besparing van €1.440 per jaar ten opzichte van het verbruik van 6 elektrische terrasheaters!

Stap 4: controleer je binnenruimtes

Door enkele eenvoudige maatregelen door te voeren kun je je energierekening nog verder verlagen:

  • Zorg dat er geen (grote) voorwerpen voor de radiatoren staan waardoor ze hun warmte niet goed kunnen afgeven (denk aan kasten of gordijnen).
  • Voorkom warmteverlies door spleten en kieren dicht te maken met deurrubbers, PUR schuim of kit. Overweeg de installatie van een draaideur bij de ingang om zo ook warmteverlies te voorkomen.
  • Plaats radiatorfolie tussen de radiator en muur om warmteverlies te
  • Zet de thermostaat een uur voor vertrek lager.