Meerdere gemeenten schrappen terrasbelastingen in 2021

Aangeboden door: ANP
donderdag, 4 februari 2021

Meerdere gemeenten zien dit jaar nog steeds af van vaste lokale belastingen voor horecazaken. "Bijna alle gemeenten zullen ondernemers tegemoet komen in deze crisistijd", zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie tegen het ANP.

De VNG adviseerde gemeenten vorige zomer al om coulant naar horecaondernemers te zijn als het gaat het innen van precariobelasting. Meerdere gemeenten zagen toen af van terrasbelasting voor horecazaken of bespraken het in de gemeenteraad. Ook dit jaar verwacht de VNG dat de meeste gemeenten geen lokaal belastinggeld zullen innen bij horecazaken.

De afgelopen weken komen berichten binnen van kleine en grote Nederlandse gemeenten die de terrasbelasting voor de horeca in 2021 schrappen. De gemeenten Hengelo, Landgraaf en Barneveld bijvoorbeeld maakten recent bekend dat zij hun horecaondernemers tegemoet willen komen door lokale belastingen in 2021 te zullen schrappen. In de gemeente Zwolle hoeven horecazaken niet alleen geen terrasbelasting te betalen, ook zijn nieuwe cafés en restaurants voorlopig niet toegestaan en wordt er onderzoek gedaan naar sneltesten bij binnenkomst.

Veel gestelde vragen

“Ons bereiken veel vragen van gemeenten hoe zij het ondernemers in deze tijd zo makkelijk mogelijk kunnen maken”, zegt de VNG. Daarom heeft de koepelvereniging van gemeenten in Nederland een pagina aangemaakt met veel gestelde vragen over dit onderwerp die actief wordt bijgewerkt naar mate de maatregelen verschuiven. “Wij houden niet bij welke gemeente welk beleid voert. Gelukkig bereiken ons wel signalen dat veel gemeenten hier serieus mee bezig zijn.”

In augustus pleitte ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al voor het tijdelijk stopzetten van elke horecabelasting, omdat ondernemers geen inkomsten meer hebben. Daarmee bedoelden zij ook toeristenbelasting.