ChatGPT maakt het menu
Food en Wine Tech en Dienstverlening Artificial Intelligence Inspiratie Ondernemerschap

Maak heel makkelijk een seizoensgebonden menu met ChatGPT

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 22 mei 2024

In een eerder artikel vertelden we al hoe ChatGPT de horecaprofessional het leven makkelijker kan maken. ChatGPT kan zo veel, dat het lastig is om te bedenken hoe ChatGPT praktisch in te zetten. Een voorbeeld is ideeën krijgen voor een seizoensgebonden menu. Een seizoensgebonden menu betekent dat je gerechten maakt met ingrediënten die in dat seizoen vers zijn. Dit zorgt voor betere smaken en vaak ook lagere kosten. Hier lees je hoe je met behulp van ChatGPT een seizoensgebonden menu kunt samenstellen.

Stap 1: Beschrijf je Restaurant aan ChatGPT

Begin met ChatGPT te vertellen over jouw restaurant. Vertel wat voor soort gerechten je meestal serveert en wat de stijl van je restaurant is. Je kunt je huidige menu als voorbeeld invoeren en aangeven wat populaire gerechten zijn, of wat gerechten zijn waar je veel marge op maakt.

Stap 2: Vraag naar Seizoensgebonden Ingrediënten

Vraag ChatGPT welke ingrediënten in het huidige seizoen vers zijn. Bijvoorbeeld, in de herfst kun je vragen naar groenten en fruit die dan op hun best zijn. ChatGPT kan je een lijst geven met ingrediënten zoals pompoen, appels en paddenstoelen. Doordat je in het Nederlands schrijft, gaat ChatGPT er al van uit dat je in Nederland bent. Dit hoef je dus niet apart op te geven.

Stap 3: Vraag om Gerechtsuggesties

Vraag ChatGPT om gerechten te bedenken met de seizoensgebonden ingrediënten. Bijvoorbeeld, je kunt vragen om een pastagerecht met pompoen of een dessert met appels. ChatGPT kan verschillende ideeën geven die passen bij jouw restaurant. 

Stap 4: Pas de Gerechten Aan

Als je de ideeën hebt, kun je ze aanpassen aan jouw smaak en stijl. Misschien wil je extra ingrediënten toevoegen of de bereiding iets veranderen. Je kunt altijd ChatGPT om hulp vragen als je niet zeker weet hoe je dit moet doen.

Stap 5: Voeg de Gerechten toe aan je Menu

Als de gerechten klaar zijn, kun je ze op je menu zetten. Maak een speciale sectie voor seizoensgebonden gerechten of voeg ze toe aan je bestaande menu. Vergeet niet om reclame te maken voor je nieuwe menu op social media en in je restaurant. Ook hier kun je direct teksten van ChatGPT voor in zetten. Je zou zelfs ChatGPT kunnen vragen om een gerecht te bedenken dat Instagramwaardig is.

Stap 7: Blijf Veranderen

Het is goed om je seizoensgebonden menu regelmatig te veranderen. Vraag ChatGPT om nieuwe ideeën voor elk seizoen en blijf experimenteren. Dit houdt je menu fris en interessant voor je klanten, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan research. 

Met ChatGPT kun je eenvoudig een seizoensgebonden menu maken. Het helpt je bij het kiezen van ingrediënten, bedenken van gerechten en aanpassen van recepten. Door ChatGPT te gebruiken, kun je je klanten steeds weer verrassen met heerlijke, verse gerechten die passen bij het seizoen. 

Lees meer: ChatGPT, hoe kan het de horeca helpen?