Juryleden HANOS Gouden Koksmuts 2020

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 10 december 2019

Op dinsdag 14 januari 2020 gaan acht chef-koks met hun team de strijd met elkaar aan om de meest begeerde prijs voor wedstrijdteams van toprestaurants: de HANOS Gouden Koksmuts 2020! Maar natuurlijk wordt er geen winnaar gekozen, zonder dat een strenge maar rechtvaardige jury aanwezig is om alle culinaire creaties te proeven en hun mening erover te geven.

De juryleden worden elk jaar aangesteld door het bestuur van het Gastronomisch Gilde en bestaat uit een voorzitter en een aantal door het bestuur geselecteerde (SVH Meester)koks. De keukenjury informeert de andere juryleden over de bevindingen in de wedstrijdkeuken. Deze beoordeelt de prestaties van de deelnemers en bepaalt de uiteindelijke winnaar. Ook komend jaar bestaat de HANOS Gouden Koksmuts-jury weer uit een aantal grote namen uit ons gastronomisch vakgebied. Deze jurerende vakgenoten zijn Frank Widmann, Frank Fol, Felix Wilbrink, Waldrik Kremer en Bert van Manen. Lees hieronder meer over hun culinaire carrière en op welke ‘specialiteiten’ zij waarschijnlijk zullen letten tijdens hun beoordelingen.

Frank Widmann

Meesterkok en voorzitter van de Duitse Worldchefs, Frank Widmann, maakt bij de World Association of Chefs Societies onderdeel uit van het ‘Culinary Competition Committee’. Frank is eigenaar van Widmanns Löwen hotel & restaurant, welke gelegen is in het midden van de Schwäbische Alb (Zuid-West Duitsland). De Schwäbische traditie én creatieve kooktechnieken komen terug in hun gerechten. Streekgebondenheid is bij Frank niet alleen een ‘marketingding’, maar het is een heuse overtuiging van de Widmanns. Het uitgangspunt hiervoor zijn de beste basisproducten van lokale producenten en leveranciers, met wie zij een nauwe relatie onderhouden. Als gevolg hiervan hebben ze een netwerk opgebouwd van lokale producenten en boeren, die de Ostalb samen met hen tot een culinaire ervaring maken.
Daarnaast geeft Frank verschillende kookcursussen en draagt hij de titel van ‘Bekwaam Jurylid’.
(Bronnen: worldchefs.org en loewen-zang.de/en/food-drink.html)

Frank Fol

Frank Fol, ook wel bekend als ‘De Groentekok’ en voormalig chef/eigenaar van het sterrestaurant Sire Pynnock in Leuven, is al meer dan 20 jaar gepassioneerd door alles wat moeder natuur ons aan voedsel biedt en door een keuken die volledig draait om groenten en fruit.
Frank is internationaal actief als adviseur in de sector van gezonde, evenwichtige en plantaardige voeding en hij geeft workshops en coachings. Zijn gerechten zijn niet louter vegetarisch en bevatten ook vlees, gevogelte en vis, maar altijd komen groenten op de eerste plaats en pas dan de overige ingrediënten. Met zijn filosofie ‘Denk Groenten! Denk Fruit!’ reist hij de wereld rond en deelt met zijn collega’s zijn ervaringen over hoe de keuken van vandaag en ook van morgen meer plantaardig kan worden. (Bron: weresmartworld.com)

Felix Wilbrink

Nederlands culinair journalist / verslaggever, Felix Wilbrink, schrijft elke dag een recept met een verhaaltje in De Telegraaf. Daarnaast heeft hij een eigen programma op het YouTube-kanaal van deze krant: ‘Felix Fileert’. In zijn video’s kookt hij met leerlingen van onder andere het Amsterdamse Proeflokaal.
Felix is jurylid bij verschillende kookwedstrijden en heeft al meerdere kookboeken uitgebracht. Hierin maakt hij zijn lezers op aanstekelijke en bondige wijze wegwijs in de traditionele Hollandse keuken. (Bron: nl.wikipedia.org)

Waldrik Kremer

Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Wedstrijden’. Dit houdt in dat hij wedstrijden mede-organiseert en jureert bij verschillende competities.
Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands (CTTN). Als team manager draagt hij zijn steentje bij, zowel organisatorisch als uitvoerend. Met het CTTN neemt hij deel aan internationale wedstrijden. Waldrik vindt dat wedstrijdkoken een mooie manier is om uiting te geven aan je vak en dat het een waardevolle uitdaging is om je te kunnen meten met collega’s. (Bron: gastronomischgilde.nl)

Bert van Manen

Bert van Manen is SVH Leermeester en Examinator, en voormalig executive sous-chef / chef-kok van het Steigenberger Kurhaus Hotel aan de kust van Scheveningen-Den Haag. Momenteel is hij chef-kok bij Fratelli ’t Witte Huis in Pijnacker, een modern en sfeervol restaurant met een keuken die luxe, fijne Italiaanse gerechten serveert. Service en gastvrijheid staan bij hen hoog in het vaandel en zijn vanzelfsprekende onderdelen van hun dagelijkse werkzaamheden.
Bert is samen met Waldrik team manager van het Culinary Team the Netherlands.
(Bronnen: linkedin.com en fratelli.nl/pijnacker)

De NK-wedstrijden vinden plaats in open keukens tijdens de Horecava in RAI Amsterdam, waardoor geïnteresseerde bezoekers direct vanaf de opening van de beurs met de strijdende deelnemers kunnen meekijken.

Gratis toegang voor GG-leden

Alle leden van het Gastronomisch Gilde mogen de Horecava kosteloos bezoeken. Binnenkort ontvang je jouw unieke toegangscode, zodat je daarmee je gratis inschrijving voor de vakbeurs kan regelen. Blijf dus even op je mailbox letten!


Noot voor redacties (niet ter publicatie):
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam. Bereikbaar via +31 (0)6 15 45 42 97 en e-mail op m.d.haas@rai.nl