Food en Wine

Hoe serveer je Arrosticini?

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 27 juli 2021

Hoe serveer je Arrostocini? Eddy Goossen en Ivo Boschman van Spiedini delen 3 overheerlijke recepten met deze heerlijke delicatesse van schapenvlees! Ideaal voor op je kaart als borrelhapje of BBQ gerecht!

Hoe serveer je … arrosticini?

Eddy Goossen & Ivo Boschman uit Breda komen al jaren tijdens de zomervakantie in Abruzzo. Een fantastisch deel van Italië dat nog redelijk onbekend is bij Nederlanders. Met prachtige natuur, heerlijke stranden, hoge bergen, geweldige inwoners en verrukkelijk eten. En dat laatste was de reden om Spiedini op te richten. Je kent dat wel, je bent op vakantie en proeft iets lekkers in de zon. Zou dat nog hetzelfde smaken als je weer thuis bent in het regenachtige Nederland? Wij dachten van wel en hebben 8 jaar geleden de stoute schoen aangetrokken om een pallet vol vlees te importeren. “Mochten we het niet verkopen, dan eten we het toch lekker zelf op”. Het liep anders. We zijn nu met www.spiedini.nl de grootste importeur van deze zogenoemde arrosticini en bijbehorende barbecue-producten in Nederland (en een deel van België).

Spiedini is Italiaans voor spiesje, arrosticini in ons geval. Dat is een heerlijke delicatesse van geroosterd schapenvlees aan een stokje, met een vleugje zout – en geen saus! Daar willen we Nederland van laten genieten. Samen met familie en vrienden. Zoals de Italianen dat doen. En dan van deze antipasto genieten van ‘la dolce vita’ met een koel wijntje (Montepulciano d’Abruzzo), ijskoud biertje (Moretti of Peroni) of fruitig frisje erbij. Zoals ze daar zeggen: “Arrosticini, piacere di conoscerti!”. Oftewel, een aangename kennismaking met arrosticini. Ons motto is: samen zetten we arrosticini op de kaart. Letterlijk en figuurlijk. Wil jij als horeca-ondernemer ook iets nieuws, unieks bieden aan je klanten, doe dan mee.

Arrosticini is puur schapenvlees op een stokje. Met wat stukjes mals vet voor de smaak. Zonder geur-, kleur- of smaakstoffen. Idealiter bereid je het op een houtskool barbecue (bij voorkeur op één van onze traditionele Abruzzese design-BBQ’s, maar ook watergrill, lavagrill en grillplaat zal voldoen). De stokjes zijn ongeveer 21 gram per stuk. Het vlees heeft een diameter van circa 15 mm en 11 cm lengte. Ze zijn individueel in 6 minuten ingevroren, dus super vers. Je mag ze eerst ontdooien, maar dat hoeft niet. Voordeel is dat je precies uit de doos kunt pakken wat je nodig hebt aan porties.

Top 3 Arrosticini

  1. Gli Originale

Gebruik niet te veel houtskool (of briketten) en zorg dat er geen vlammen meer afkomen. Pak het aantal bevroren arrosticini dat je nodig hebt. Als antipasto rekenen we zo’n 5 stokjes per portie. Grill en draai gedurende circa 5 à 7 minuten, totdat het vlees rosé en mals is. Mochten er toch vlammen ontstaan, til de stokjes op en doof de vlammen met wat zout. Na bereiding bestrooi je de arrosticini enkel met een flinke snuf (zee)zout – meer heeft dit pure schapenvlees niet nodig. Serveer direct (met eventueel een stukje brood met mooie olijfolie), want het moet warm gegeten worden! Dit is het origineel: niets meer, niets minder. In Abruzzo gebruiken ze keramieken potten om de hele tafel te voorzien van stokjes. Dan kan de conversatie doorgaan tijdens het ‘pitsen’.

Hoe serveer je Arrosticini?

   2. Versione Picante

Zie bovenstaand recept, maar schenk na het bestrooien met zout ook nog scherpe peperoncino a l’olio (gedroogde rode pepers met olijfolie) over de arrosticini. Een heerlijke pittige variant. Gebruik niet van die ‘flauwe’ kant-en-klare olie, maar maak ‘m lekker zelf met flink wat gedroogde sterke rode pepers en een mooie extra vierge olijfolie. Natuurlijk kun je hier dan ook nog vele andere (Italiaanse) kruiden doorheen mengen – voor jouw eigen ‘handtekening’.

   3. Padine Orientale

Bereidt de arrosticini zoals bij punt 1 beschreven. Verwarm een Piadina (Italiaans platbrood) en vul deze met arrosticini, humus, komkommer, zoetzure rode ui en chimichurri (en eventueel koriander). Je kunt natuurlijk de stokjes alvast verwijderen voor de klant of deze dat zelf laten doen door te knijpen en te trekken. Maar, we laten het aan jouw creativiteit om dit broodje te vullen met arrosticini en andere passende combinaties. Verras ons! Het is in ieder geval een mooi alternatief voor die eeuwige hamburger.

Hoe serveer je Arrosticini

Wil je meer weten over arrosticini (voor jouw horecazaak)? Laat het ons gerust weten, of check de website voor meer informatie en instructievideo’s.

Samen zetten we arrosticini op de kaart!
#GEEFHETSTOKJEDOOR