Food en Wine

Haagse Hotels realiseren ruim 40 procent minder verspilling

Aangeboden door: Horecava
maandag, 20 december 2021

Hotels in de regio Den Haag verspilden in de afgelopen periode 44,5 procent minder voedsel. Dit is het resultaat van hun deelname aan de Food Waste City Challenge, een initiatief van Rabobank, de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en de gemeente Den Haag.

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De horecasector is een van de grootste verspillers: in Nederland zo’n 61 miljoen kilo per jaar. Deelnemers aan de Food Waste City Challenge in de regio Den Haag probeerden op drie fronten winst te behalen om verspilling in hun hotelkeukens in te dammen: inkoop, opslag en bereiding van voedsel. Daarbij kregen ze hulp van experts van Wastewatchers en van de gemeentelijke duurzaamheidskring voor Haagse hotels.

De Food Waste Challenge is door Rabobank opgezet om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen. “De marges in de horeca zijn klein. Tegelijkertijd is het toch een voedselverspillingshotspot,” aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Food Waste Challenge, wat bijdraagt aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming.” Het individuele online programma: Food Waste Challenge, is in Den Haag doorontwikkeld tot een project waarbij de deelnemers gezamenlijk optrekken in de Food Waste City Challenge. Daardoor leren de chefs van elkaars fouten en successen.

Zes hotels in de regio rondden de uitdaging met succes af. Na een nulmeting in september, waarbij gedurende alle openingsdagen in één week het voedselafval van het ontbijt werd gemeten, werd het besparingspotentieel vastgesteld. Hierna werkten de bedrijven zes weken met hulp van de experts van Wastewatchers aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit bleek dat de hotels 44,5 procent minder voedselverspilling realiseerden. Goed voor een besparing op jaarbasis van 9181 kilo voedsel, wat een waarde heeft van € 70.108,- en gelijk is aan een uitstootvermindering van ruim 18.000 kilo CO2.

Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid bij de gemeente Den Haag: “Een mooi resultaat en een win-win situatie; eten klaarmaken en aanbieden dat vervolgens niet wordt besteld en opgegeten, is zonde van de tijd en het geld van de hotels. Het is bovendien een verspilling van grondstoffen en dus niet duurzaam. Met de Food Waste City Challenge slaan we nu twee vliegen in één klap.”