Terrasverwarmer op gas
Duurzaamheid Terras Regels en Wetten

Duurzame terrasverwarming: bestaat dat?

Aangeboden door: Horecava
maandag, 26 februari 2024

Er is volop aandacht voor duurzaamheid binnen de horecabranche. Of terrasverwarming en duurzaamheid hand in hand gaan is dan ook al jaren een punt van discussie. Voor veel ondernemers is terrasverwarming van groot belang voor hun omzet, maar is dit nog wel maatschappelijk verantwoord? De steeds grotere impact van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoording tot uiteenlopende regelgeving per gemeente maken het vinden van een oplossing lastig.

Duurzaamheid in het geding

Het gebruik van terrasverwarming heeft de afgelopen jaren gezorgd voor serieuze vragen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Ook is het van invloed op de brandveiligheid en ontstaat er mogelijk verstoring van de leefomgeving – voor zowel de eigenaar van het horecapand als de omwonenden. Om het energieverbruik te verminderen en de leefomgeving zo min mogelijk te belasten, worden er door gemeenten regels opgesteld. Deze regels verschillen echter per gemeente, waardoor een landelijk verbod moeilijk te realiseren is. Daarnaast lopen de gemoederen tussen ondernemers en gemeenten hoog op, doordat de druk op de openbare ruimte dus per stad of gemeente verschilt.

Welke soorten terrasverwarming zijn er?

Terrasverwarmers zijn er in twee hoofdtypen: op gas en op elektriciteit. Beide opties hebben hun voor- en nadelen met het oog op duurzaamheid en kosten. Zo ben je volgens voor een terrasverwarmer op gas gemiddeld rond de 5 euro per avond kwijt, terwijl dit iets meer dan 3 euro is voor een elektrische verwarmer. Hoewel de prijzen niet enorm van elkaar verschillen zal, met de nadruk op duurzaamheid, een verschuiving naar elektrische verwarmers noodzakelijk zijn. Echter is gebleken dat elektrische verwarmers een kleiner gebied verwarmen dan verwarmers op gas. Hierdoor blijft het voor veel horecaondernemers lastig een bewuste keuze te maken.

(Duurzame) alternatieven voor terrasverwarming

Om klanten toch comfortabel te ontvangen in de koudere periodes, is het handig om zelf alternatieven te vinden op de standaard verwarmers. Hieronder volgen een aantal opties:

Elektrisch verwarmde kussens

Elektrisch verwarmde kussens verbruiken minder energie. Dit komt door het formaat, maar ook doordat je de kussens uit kan zetten op het moment dat een persoon lang genoeg op het kussen zit.

(Terras)dekens

(Terras)dekens zijn volledig energieneutraal en met een paar leuke kleuren fleur je ook nog eens het terras op. Een win-win situatie dus!

Goed geïsoleerde terrasomheining

Kiezen voor een goed geïsoleerde terrasomheining is een flinke investering, maar bespaart een hoop kosten op de lange termijn. Style de omheining op zo’n manier dat het past bij jouw zaak én het terras een betere uitstraling krijgt.

Conclusie

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, staan horecaondernemers voor de uitdaging om verantwoorde keuzes te maken met betrekking tot terrasverwarming. Gemeenten spelen een cruciale rol in het vaststellen van regelgeving die duurzaamheid aanmoedigt en tegelijkertijd de ondernemers tegemoetkomt.

Lees ook: Regels en Wetten - regels in de keuken