Koude Dranken Duurzaamheid

Dit is wat statiegeld op blikjes jou kan opleveren

Aangeboden door: Statiegeld Nederland
donderdag, 6 april 2023

Sinds 1 april zit er € 0,15 statiegeld op blikjes, zoals fris, bier en energiedrank. Mooi nieuws, want statiegeld op blikjes zorgt voor minder zwerfafval op straat en in de natuur. En daar kan ook de horeca van profiteren.

Schoon terras of opgeruimde parkeerplaats

Een schoon terras of opgeruimde parkeerplaats. Dat wil iedere ondernemer. En met het statiegeld op blikjes is dat een stap dichterbij. Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland: “Na de komst van statiegeld op kleine plastic flesjes nam het aantal plastic flesjes in het zwerfafval met meer dan 60% af. Bij de blikjes verwachten we een vergelijkbare daling.” Zo bespaar je als ondernemer op de kosten voor het schoonhouden van je omgeving.

Innemen voor horeca niet verplicht, wel voordelen

Horecaondernemers en kleine verkopers van blikjes zijn niet verplicht om statiegeldblikjes of -flesjes in te nemen. Toch zijn er horecaondernemers die ervoor kiezen om dat wél te doen. Waarom? Omdat het hen iets oplevert!

Zo laat je door blikjes en flesjes apart in te zamelen zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt. Flesjes en blikjes kunnen worden gerecycled tot materiaal voor nieuwe flessen en blikjes. Raymond Gianotten: “Ook kun je door flesjes en blikjes te scheiden waarschijnlijk besparen op je afvalkosten. Blikjes en flesjes nemen veel ruimte in je prullenbakken in. Bij de afvalverwerker betaal je voor die ruimte. Zonde dus!”

Steun goede doelen

Een ander voordeel: als vrijwillig innamepunt doneer je het statiegeld aan een goed doel van jouw keuze. Meld je je aan als innamepunt? Dan zorgt Statiegeld Nederland ervoor dat het door jou opgehaalde statiegeld wordt overgemaakt aan het goede doel. Daar heb je dus zelf geen omkijken naar.

Of krijg het statiegeld terug

Schenk je uit flessen en/of blikjes en bereken je het statiegeld niet door aan de gast? Dan kun je het statiegeld zélf terugkrijgen door bij je registratie als innamepunt aan te geven dat je het statiegeld uitgekeerd wil hebben. Zo krijg je het statiegeld terug wanneer je de flessen en blikjes meegeeft aan je drankleverancier.

Innamepunt worden?

Registreer je als innamepunt bij Statiegeld Nederland en maak afspraken met je drankleverancier over het ophalen van de blikjes en flesjes. Na je inschrijving ontvang je labels voor op de zakken. Zo blijft tijdens het hele recyclingproces duidelijk welke zakken van jouw bedrijf komen. En gaat de donatie naar het juiste goede doel.

Ben je overtuigd van de voordelen? Meld je aan als innamepunt!

Meer weten over statiegeld op blikjes? Ga naar de website van Statiegeld Nederland.