Food en Wine

De Trias Cuisinica

Aangeboden door: SmartCuisine
maandag, 1 mei 2023

Koken komt eigenlijk neer op efficiënt omgaan met goede ingrediënten om de gast het gevoel van “culinaire prestatie” te geven. Maar professionele keukens hebben het moeilijk. Zij moeten in steeds hoger tempo gerechten maken die kwalitatief én rendabel zijn. Om zo’n culinaire prestatie te leveren moet de Trias Cuisinica in balans zijn.

Waar de drie machten in de Trias Politica expliciet gescheiden worden gehouden, gaat het er in de Trias Cuisinica om dat de drie krachten maximaal samenwerken. Tot de Trias Cuisinica behoren de krachten Culinaire Intelligentie, het Recept en de CooksPit. Als je deze drie maximaal gebruikt, heb je minder ‘waste’ en minder kwaliteitsverschillen. Maar wat houden de drie krachten in?

  • Culinaire Intelligentie
    Culinaire Intelligentie betekent controle hebben over je keuken en resulteert in smaak en rendement. Niet alleen moet je als chef rekening houden met je eigen culinaire intelligentie, maar ook met die van de gast, cliënt of bewoner. Software is een belangrijk hulpmiddel om de keukenprocessen aan te sturen. Daarom is het noodzakelijk om slimme software tools volledig te benutten.
  • Het Recept
    Alle keukenprocessen draaien om het recept. Zie het recept als de verbinding tussen de kok, de keuken, het bedrijf en de gast, maar ook als de blauwdruk voor het te volgen bereidingsproces en de basis voor de culinaire prestatie van de kok en de ondernemer.
  • De CooksPit
    De CooksPit is het laatste onderdeel van de Trias Cuisinica, dat is de werkplek van de kok. De routing, apparatuur en opslagmogelijkheden zijn van invloed op de kwaliteit. Een goede routing, slimme apparatuur en voldoende opslagmogelijkheden brengen rust in de keuken. En hoe beter de inrichting van de werkplek, hoe efficiënter de productie, hoe beter de kwaliteit en daarmee een tevreden gast.