De transitie van gas naar elektra is in volle gang. De overheid motiveert particulieren en ondernemers om over te schakelen. Helaas blijkt in de praktijk dat dit niet zo eenvoudig gerealiseerd kan worden.
De grootkeuken is traditioneel een gasverbruiker. Niet heel lang geleden kookte we op gaspitten, de frituur, de oven en de open grill, allemaal gasverbruikers. Naast de hoge kosten voor gas op dit moment en het feit dat het een fossiele brandstof is, kleven er nog meer nadelen aan. Vooral het energieverbruik en het comfort. Bij een traditionele gaspit verdwijnt ongeveer 60% van de warmte de ruimte en de rest verwarmt het gerecht. Iedereen kent de grootkeukens waar het in de zomer verschrikkelijk heet is.Alle apparatuur gasloos?

Wat zijn de afwegingen?
Zolang deze uitdagingen blijven bestaan moeten bij de afweging verschillende factoren worden meegewogen. Gas is op dit moment vooral kostbaar in een variabel contract. Heb je een langlopend contract met een gunstige prijs dan is de aanschaf van gasapparatuur best interessant. Gewoonweg omdat de energietransitie niet in enkele jaren is afgerond. Daarnaast zijn er ook kosten voor het uitbreiden van de capaciteit van de elektra aansluiting. Maar aan de andere kant zijn er subsidies mogelijk voor het overschakelen naar elektrische apparatuur. Vervang je een indirect gasgestookte combi-steamer voor een elektrische variant die voorkomt op de lijst van de RVO (Rijksdienst voor ondernemers) kan je gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Dat scheelt behoorlijk in de aanschaf en dus de afschrijving.
Samenvattend hangt de mogelijkheid om van het gas af te gaan af van een aantal factoren. Een gedegen advies van de leverancier helpt hierbij, naast de gegevens over je aansluiting en lopend contract. De commercieel adviseurs van RATIONAL ondersteunen graag bij de juiste keuze van de combi-steamer en nemen graag alle factoren daarbij mee. Voorlopig zullen grootkeukens bestaan uit een combinatie van elektra en gas, de hybride keuken.