Fast Casual Duurzaamheid Inspiratie

De beste smaakmakers groeien in de Nederlandse bodem

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 20 april 2023

De afgelopen jaren is plantaardige voeding een hot topic in Nederland. De innovatieve ideeën vliegen je dan ook om de oren. Maar ligt de oplossing niet letterlijk gewoon voor onze voeten? Vleesvervangers met Nederlandse grondstoffen zou de toekomst kunnen zijn.

Pure ingrediënten

Het gaat om ingrediënten van Nederlandse bodem zoals zeewier, plankton, veldbonen en oesterzwammen. Het gebruik van deze pure ingrediënten levert vele voordelen op:

  • Minder afhankelijkheid van het buitenland;
  • Minder transportbewegingen;
  • Gezonde eigenschappen;
  • Goede kwaliteit;
  • En ook de smaak is simpel gezegd gewoon heel erg lekker.

Door het gebruik van pure ingrediënten worden deze vleesvervangers gezonder, duurzamer en betaalbaar ten opzichte van de meeste andere vleesvervangers. Neem als voorbeeld een vegetarische sojaburger waarvoor soms nog steeds delen van het Amazonegebied wordt gekapt. Of de reis die avocado’s van Zuid Amerika naar Europa afleggen, waarbij menig vervoersmiddel wordt ingezet. Bovendien zal het gebruik van pure ingrediënten lokaal ondernemerschap stimuleren. Het daagt boeren en telers uit om nieuwe technieken toe te passen, wat met een plantaardige toekomst meer zekerheid biedt voor de Nederlandse boer. Daarnaast zal met dank aan plantaardige producten van pure ingrediënten de inname van bewerkte voedingsmiddelen minder worden. Geheel onbewust zit in veel van onze geïmporteerde voeding namelijk residuen van bestrijdingsmiddelen.

Veelzijdige oesterzwammen

Dat heerlijke creaties zonder vlees, vis en soja worden geproduceerd met ingrediënten van Nederlandse bodem bewijzen meerdere start-ups en scale-ups. GRO is hier een voorbeeld van, dat werkt met een circulair model. GRO hergebruikt de reststroom van koffie, ofwel koffiedik, voor het telen van oesterzwammen. Deze veelzijdige paddenstoel heeft een vlezige structuur en natuurlijke umami smaak. Van de oesterzwammen maken ze bij GRO heerlijke vegan en vegetarische producten, zoals de nieuwe mini Oesterzwamburger. De perfecte snack voor de aankomende festivals! Bovendien gezond doordat 73% van de mini burger is gemaakt van paddenstoelen, wat beloond wordt met nutri-score A. Het gezondheidsaspect van een oesterzwam komt uit het feit dat een oesterzwam veel vitamines, mineralen en vezels bevat. De B-vitamines riboflavine (B2), niacine (B3) en folaat (B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Ook hebben oesterzwammen een laag vetgehalte en is zeewier een goede bron voor eiwitten en ijzer en daardoor zeer geschikt als ingrediënt voor plantaardige producten.

Circulaire borrelplank met GRO

Zo zie je dat volledig plantaardig, lekker en gezond zeer goed samengaan. Ook ME-AT Leeuwarden produceert met ingrediënten van Nederlandse bodem heerlijke vegetarische burgers en schnitzels op de markt brengen door sojabonen te vervangen voor Nederlandse veldbonen. Er zijn nog meer goede voorbeelden te noemen zoals The Dutch Weedburger, Bieterbal en BOON. Al met al is het goed om te zien dat de grond van ons kikkerlandje enorm veel te bieden heeft. Door het gebruik van pure ingrediënten stimuleren we duurzaamheid, lokale ondernemers en weet de consument precies waar het product vandaan komt.

GRO vleesvervangers: bitterballen