Advertorial Duurzaamheid

Collectieve inkoop van elektriciteit en gas

Aangeboden door: Xandrion
woensdag, 27 januari 2021

Xandrion deelnemers hebben de mogelijkheid deel te nemen aan één van Nederlands grootste energiecollectieven: het Xandrion Energiecollectief. Sinds 2003 is het beheer van dit collectief in handen van World Kinect Energy Services. Zij zijn dé partner en energiespecialist van Xandrion die ondersteuning biedt bij alle zaken die te maken hebben met de inkoop van elektriciteit, gas en aanverwante producten zoals groencertificaten.

World Kinect Energy Services

World Kinect Energy Services behoort tot de grootste energieadviseurs van Europa. Aangezien World Kinect Energy Services onafhankelijk is, nemen zij geen eigen posities in als koper of verkoper van de energie die wordt ingekocht. Dit garandeert deelnemers van het Xandrion Energiecollectief volledige objectiviteit bij het beheer van het collectief waarbij het belang van de klant centraal staat.

Portfolio Management Inkoopmodel

World Kinect Energy Services gebruikt het portfolio management inkoopmodel om namens de deelnemers aan het collectief de prijzen voor elektriciteit en gas vast te zetten met daarbij de mogelijkheid om (gedeeltes van) eerder gesloten prijzen weer te openen. Hiermee kan prijsoptimalisatie plaatsvinden en is het een effectief instrument om het risico op hoge prijzen tegen te gaan en te profiteren van marktdalingen.

Inkopen via een Portfolio Management model is normaal gesproken alleen mogelijk voor zeer grote afnemers van elektriciteit en gas. Dankzij de omvang van het Xandrion Energiecollectief is dit ook mogelijk voor kleinere afnemers van elektriciteit en gas die zijn aangesloten bij Xandrion.

ENGIE als leverancier van elektriciteit en gas

Om tot een scherpe leveringsprijs voor elektriciteit en gas te komen, kiest World Kinect Energy Services namens de deelnemers van het collectief de meest optimale koop- en verkoopmomenten in de twee jaren voorafgaand aan de daadwerkelijke levering. Een team van analisten en portfoliomanagers van World Kinect Energy Services volgt daartoe dagelijks alle ontwikkelingen op de onderliggende energiemarkten en zet op basis van geavanceerde technische en fundamentele analyses gedeeltes van de energie marktprijzen vast. Deze marktprijzen worden vastgezet bij de energieleverancier die na periodieke aanbesteding geselecteerd is op basis van de scherpste opslagen en andere goede gunstige collectieve voorwaarden, zoals geen volume bandbreedtes en gunstige betalingstermijnen. ENGIE is tot en met 2022 de leverancier voor het Xandrion collectief van zowel de levering van elektriciteit als van gas.

Naast portfoliomanagement is het ook mogelijk om via World Kinect Energy Services een tijdelijk contract aan te gaan met ENGIE. Dit kan voor een periode van 1,2 of 3 jaar.

Voordelen van het Xandrion Energiecollectief

  • Deskundige begeleiding door World Kinect Energy Services = ontzorging voor u!;
  • Goede en heldere condities;
  • Geen bandbreedte op afnamevolume voor elektriciteit (kleinverbruik en grootverbruik);
  • Geen bandbreedte op afnamevolume voor gas (kleinverbruik);
  • Collectieve bandbreedte op afnamevolume voor gas (grootverbruik);
  • Collectieve bandbreedte op contractcapaciteit voor gas (grootverbruik);
  • Ieder kwartaal informatie over de prijsontwikkeling voor de komende leveringsjaren;
  • Periodieke aanbesteding leverancier, dus altijd de beste prijs en voorwaarden;
  • Collectieve inkoop: samen sta je sterk!

Inmiddels nemen zo’n 600 Xandrion deelnemers deel aan het Xandrion Energiecollectief met een gezamenlijk verbruik van 285.000 MWh gas en 170.000 MWh elektriciteit.

Profiteert u ook mee?

Neem contact op met Xandrion. Wij gaan graag met u in gesprek om te bekijken welke inkoopkansen en besparingsmogelijkheden Xandrion  u o.a. op het gebied van energie kan bieden. Neem gerust contact met ons op voor een (digitaal) kennismakingsgesprek: T. 0318-421655 of info@xandrion.nl.