Carnaval dit jaar niet in drukke kroeg, maar thuis voor de buis

Aangeboden door: ANP
vrijdag, 12 februari 2021

“Vier carnaval thuis!” Die oproep doet de Bossche burgemeester Jack Mikkers vrijdag op Twitter. “Neem je verantwoordelijkheid”, zegt Mikkers. “Denk...

“Vier carnaval thuis!” Die oproep doet de Bossche burgemeester Jack Mikkers vrijdag op Twitter. “Neem je verantwoordelijkheid”, zegt Mikkers. “Denk aan de risico’s van het coronavirus en de maatregelen die we kennen. Vier het thuis, in je eigen huishouden. Houd je aan de avondklok en hygiënemaatregelen. En ontvang niet meer dan één persoon per dag.”

In de binnenstad van de Den Bosch geldt een alcoholverbod. Dat is met carnaval ook van kracht in de dorpskernen Empel, Nuland, Rosmalen en Vinkel. “Ondernemers mogen wel alcohol verkopen, maar dan alleen om thuis te openen en gebruiken”, aldus Mikkers. Ook de Oeteldonksche Club en de afdeling Den Bosch van Koninklijke Horeca Nederland roepen mensen op thuis het feest te vieren en niet naar de binnenstad te komen.

Miniatuur carnavalsoptocht

Maar carnavalsverenigingen en kroegbazen hebben al langer ingespeeld op de beperkte feestmogelijkheden en laten het jaarlijkse feest niet zomaar voorbij gaan. Als je wilt hossen op carnavalskrakers dit weekend zijn er nu online alternatieven. Een aantal kroegen in Lampegat (Eindhoven) organiseert vrijdagavond een grote online bingoshow. In Kruikenstad (Tilburg tijdens carnaval) zijn er online programma’s zoals een miniatuur carnavalsoptocht, veel concerten en een ‘sing-along’. Maar ook is er op zaterdag en zondag een 11 kilometer lange wandeltocht langs carnavaleske bezienswaardigheden.

Livestream

In ’t Kielegat (Breda tijdens carnaval) sluiten kroegbaas Kristian van Eenennaam en dj Elton van de Maagdenberg zichzelf van vrijdag tot dinsdag op in danscafé Krisje. De twee gaan 96 uur non-stop livestreamen en halen zo ook geld op voor startende horecaondernemers.

Burgemeester Mikkers roept de mensen ook op om er online iets leuks van te maken. “Informeer hierover bij je carnavalsvereniging. Ook de lokale omroep DTV Den Bosch zendt iedere dag iets uit over carnaval.”