Loading component...

Terras van The Streetfood Club Breda

Zo behaal je 25% meer omzet op het terras door upselling

Aangeboden door: Entree Magazine

Upsellen is een kansrijke manier om meer omzet te genereren op het terras. Maar doe je het verkeerd, dan jaag je je gasten ermee in het harnas. Het moet onderdeel zijn van je servicebeleid, vindt horeca-adviseur Wouter Verkerk. Ivo Bovens, met zijn partner Dimphy Roufs eigenaar van vier zaken in Sittard, past die tactiek toe.

Foto: The Streetfood Club Breda, gemaakt door Alex Pander

Wouter Verkerk

Verkerk is trainer, adviseur en trendwatcher in horeca en gastvrijheid en schreef meerdere boeken over deze thema’s. Hij begeleidt ondernemers van allerlei type horeca, van recreatiezaken tot sterrenrestaurants. Over zijn visie op service verscheen in 2020 het boek De Ja Graag Vraag.

Wouter, hoe kijk jij tegen de tactiek 'upselling' aan?

“Upsellen moet geen doel op zich zijn. Stuur je medewerkers niet het terras op met alleen de opdracht om te upsellen. Dikke kans dat het weinig uithaalt en dat je je gasten ermee irriteert. Natuurlijk is het commercieel slim om gasten met zachte hand de juiste richting op te sturen. Maar dat moet onderdeel zijn van het brede verhaal.”

Hoe wordt upsellen dan wel onderdeel van je service?

“Er zijn veel 'ja, graag-vragen' te bedenken waarmee je gasten naar de gewenste richting kunt leiden. Nooit dwingend; ze moeten zich vrij voelen om ook ‘nee, dank je’ te antwoorden. Onderzoek wijst uit dat 55% van alle gasten die gewone koffie bestelt, eigenlijk liever iets anders wil. Maak daar gebruik van. Bijvoorbeeld door, als iemand koffie bestelt, te vragen: welke koffie vindt u lekker, cappuccino, dubbele espresso of misschien zelfs liever muntthee?"

"Of door, als een gast een witte wijn wil, de suggestie te geven voor die heerlijke witte riesling die gisteren uit Noord-Italië is binnengekomen. Als je deze vragen in een breder verhaal brengt, zijn het geen losse flodders. Dus pak er een parasol bij als je ziet dat gasten zitten te zweten en neem een bakje water mee voor de hond.”

Loading component...

Loading component...

Loading component...

Loading component...