Winnaar Dutch Cuptasters Championship 2024: Ilithyia Merien

Ilithyia Merien wint Dutch Cuptasters Championship 2024

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 9 januari 2024

Ilithyia Merien van Manhattan Coffee Roasters in Rotterdam is de winnaar van het Dutch Cup Tasters Championship 2024. Deze wedstrijd in koffieproeven werd gehouden op horecavakbeurs Horecava in de RAI Amsterdam als onderdeel van het NK Koffie.

Snelheid, goede zintuigen en ongekende focus is wat deze wedstrijd vereist. Elke ronde krijgt elke deelnemer 8 sets van drie koppen koffie voor zich, waarbij er twee identiek zijn en één afwijkt. Doel is om zo snel mogelijk de juiste afwijkende kop aan te wijzen uit alle 8 sets. Het publiek kan zelf zien hoe de barista’s het doen: alle gekozen koppen worden één voor één opgetild om te zien of er een stickertje onder zit. Dan is het de juiste kop.

Als de wedstrijd vordert worden de verschillen tussen de koffies steeds kleiner en het niveau hoger. In ronde 1 kan het verschil zijn dat de ene koffie uit Colombia komt en de andere uit Indonesië. In de finale kunnen het twee koffies van naast elkaar gelegen plantages in een bepaald gebied in Ethiopië zijn, of zelfs identieke koffies die met een andere dosering zijn bereid.

Merien proefde dit als beste en wint daarmee het Dutch Cup Tasters Championship 2024. In zowel de eerste ronde als de halve finale had ze alle 8 goed, in de finale kwam ze tot 7 goed. Merien wint niet alleen de nationale titel, maar gaat met ondersteuning van SCA Nederland naar het World Cup Tasters Championship van 12 t/m 14 april in Chicago, om daar ons land te vertegenwoordigen.

Uitslag Dutch Cuptasters Championship 2024

De uitslag

  1. Ilithyia Merien
  2. Sander Groenink
  3. Simone Bianchi
  4. Daniel Crisante