Nk Lekkerste Burger Horecava

Dochter verslaat vader: Audrey Biermans wint NK Lekkerste Vegan Burger

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 9 januari 2024

Audrey Biermans van Vitam heeft een bijzondere prestatie geleverd tijdens het NK Lekkerste Vegan Burger op de Horecava: waar ze vorig jaar tweede werd en haar vader eerste, ging Audrey dit jaar met goud naar huis en moest haar vader genoegen nemen met zilver.

“Ieder keer ga ik zonder verwachtingen naar een wedstrijd”, zegt Audrey Biermans, restaurantmanager bij Vitam Catering. “Ik zet iets neer waar ik volledig achtersta, dat is het belangrijkste. Een prijs is mooi meegenomen en ik ga natuurlijk voor de winst, maar het is mij vooral te doen om de inspiratie die ik opdoe tijdens de wedstrijd.” Eerder op de dag pakte ze brons tijdens het NK Lekkerste Broodje.

De winnende vegan burger van Biermans bestond onder andere uit een vegan hamburgerbroodje, een huisgemaakte groente patty, vegan crispy nachos, vegan cheddar en krokant van bananenschil.

Smaakarchitect

Met haar smaakcombinaties maakte Audrey Biermans grote indruk op de jury, die haar ‘een smaakarchitect’ noemde. “Net als een kunstschilder die werkt met kleuren, maakt zij op een briljante manier gebruik van een pallet van verschillende smaken. Dit is een burger waar je voor terugkomt.” Daarnaast was de jury erg gecharmeerd van de krokant van bananenschil. “Ontzettend goed dat ze over food waste heeft nagedacht.” Unstoppa-bol Vader Roland Biermans won zilver met zijn ‘Unstopppa-bol’, gemaakt met een rood hamburgerbroodje, dry aged rode biet, pompoenchutney en pistachenoten. “De smaak van de dry aged biet was geweldig”, vond de jury.

Grazie Mille

Endang Arifin van vegetarisch restaurant Copper Branch in Rotterdam werd derde met Grazie Mille, een Italiaanse focaccia met een onder andere een ‘redefined burger’, groene pesto, baby spinazie, la vie bacon en gebakken uitjes. “Smaakvol en herkenbaar; wat je ziet, proef je ook”, aldus de jury. “Maar door de speelse toepassing van de ingrediënten was het toch een verrassend creatie.”

TOP 3

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Vegan Burger 2024:
1: Audrey Biermans, Vitam
2: Roland Biermans, Vitam
3: Endang Arifin, Copper Branch

Vijf creaties

Aan het NK Lekkerste Vegan Burger 2024 deden vijf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Jury NK Lekkerste Vegan Burger 2024

De jury van het NK Lekkerste Burger 2024 bestond uit Hans van Dijk (docent SVO vakopleiding food), Gertjan Kiers (vleesspecialist bij G en B vis en vlees) en Mark Klip van Liebherr.

Mise en place

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de Hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.