Tech en Dienstverlening

Vrienden maken gratis webshop voor horecazaakjes in nood

Aangeboden door: ANP
donderdag, 21 januari 2021

Twee beste vrienden maakten tijdens de eerste lockdown een gratis webwinkelsysteem voor horecaondernemers, zodat die hun producten online konden blijven verkopen. Voor kleine horecazaakjes met weinig omzet bleek de gratis webshop een uitkomst in de eerste maanden dat het virus rondwaarde. "Zeker aan het begin van de crisis, toen alles nog onzeker was, hebben we ondernemers kunnen helpen", zegt medeoprichter Daan Weijers tegen het ANP.

In maart creëerden Weijers (27, ontwerper) met zijn beste vriend Bart Jakobs (27, programmeur en theatermaker) het simpele webwinkel- en reserveringssysteem Winkeltje.app. Kleine en grote horecaondernemers zonder eigen webshop konden zo toch producten, maaltijden en spullen blijven verkopen, zonder dat ze veel tijd en geld hoefden te investeren in een dure website.

Het idee om horecazaakjes te helpen in tijden van de crisis, kwam toen Weijers de eigenaresse van zijn favoriete koffietent in Den Haag met de handen in het haar zag staan. “Een platform als Thuisbezorgd was voor haar geen optie omdat die een groot percentage van de omzet pakken. Daarbij verkocht ze ook servies en andere spulletjes, die kun je daar niet kwijt.” Bestellingen op Thuisbezorgd stegen het afgelopen jaar enorm, maar niet voor iedere horecazaak is verkoop via een bezorgingsplatform rendabel.

1900 bestellingen

De twee vrienden kunnen goed programmeren en boden aan een simpele webshop te maken voor de Haagse koffiezaak-eigenaresse. “Met haar zijn we wat dingen gaan testen. Toen het systeem eenmaal goed werkte, wilden we het net zo goed gratis aanbieden aan meerdere ondernemers die het moeilijk hadden.”

In totaal zijn er ongeveer 1900 bestellingen gedaan en hebben 18 ondernemers gebruik gemaakt van de gratis webshop. Het grootste deel van de aangemaakte webwinkels waren horecaondernemers. Na de koffiezaak in Den Haag volgde onder andere ook een pizzatent in Nijmegen. Maar niet alleen horecazaken hadden belang bij de gratis dienst. Ook een illustrator, een brillenwinkel en een cabaretier die truien verkocht maakten gebruik van de gepersonaliseerde webshop.

Speciaal voor de horecaondernemers voegden Weijers en Jakobs later in het jaar nog een functie toe om bestellingen in een tijdslot te plaatsen. “De pizzeria bijvoorbeeld had last van rijen voor de deur. Zo hebben we het platform een paar keer geüpdatet om het beter en passend te maken.”

Eigen benen

Weijers merkt dat er in de tweede lockdown minder gebruik wordt gemaakt van de gratis webshop. “We zien dat sommige zaakjes nu op eigen benen zijn gaan staan met een eigen webshop bijvoorbeeld. Dat vinden we juist helemaal goed.”

Winkeltje.app staat nog steeds online, vrij te gebruiken voor iedere ondernemer die online zijn of haar spullen wil verkopen. “We willen nog steeds horeca helpen die dicht zijn en boven water proberen te komen. Zeker als je geen eigen bezorging hebt en het percentage van de bezorgplatforms niet kunt missen.”