Food en Wine Inspiratie

Vijf tips voor de ideale wijnkaart

Aangeboden door: Wine Spirits
maandag, 5 juni 2023

“De menukaart is het visitekaartje van het restaurant”. Maar met deze uitspraak vergeten we een belangrijk onderdeel: de wijnkaart. Voor veel horecaondernemers blijft dat een hoofdpijndossier, maar dat is helemaal niet nodig! Hierbij delen we een aantal tips om je te helpen bij het samenstellen van een wijnkaart.

Het juiste glas wijn kan ieder gerecht naar een hoger niveau tillen, maar alleen met de juiste tips voor jouw wijnkaart. Zie de ideale wijnkaart als een ontdekkingsreis, een beleving. Bij Wine & Spirits Company starten we met deze ontdekkingsreis door beleving te creëren bij jou, de horecaondernemer. Vanuit die beleving kunnen we verder bouwen aan de ideale wijnkaart voor jouw zaak.

1. Match met het menu

Stem de wijnen op je kaart af op het menu dat je aanbiedt. Bekijk per gerecht het smaakprofiel en kies wijnen die dit aanvullen of versterken. Maar let op: baseer deze keuze niet op het hoofdingrediënt. Vaak zijn het de aanvullende elementen, zoals de saus en de groenten, die een match met een wijn kunnen maken en breken. Biedt klassieke wijn-spijscombinaties aan, maar ook juist avontuurlijke opties; voor gasten die graag een nieuwe smaakervaring willen ontdekken. En misschien wel het allerbelangrijkste: de huiswijnen zijn hét visitekaartje van de wijnkaart en het bedrijf. Selecteer deze dan ook zorgvuldig, passend bij het menu, maar voldoende toegankelijk voor iedereen.

2. Help jouw gast kiezen

Je kunt er vanuit gaan dat de meeste mensen die in jouw zaak komen, geen bovengemiddeld verstand hebben van wijn. Help de gast daarom een keuze te maken, door informatie over de wijn te delen op de wijnkaart. Voeg de druiven, een korte smaakbeschrijving toe en wijn-spijs combinatie toe. Zo geef je de klant aanknopingspunten welke wijn past bij het gerecht dat ze willen bestellen. Ook leuk: markeer jouw eigen favorieten (of wijnen die je graag wilt verkopen). Gasten hebben de neiging om dan sneller voor die wijn te kiezen.

3. Bied variatie

Kies voor bekende en opkomende druivensoorten, uit verschillende landen en regio’s, met verschillende wijnstijlen (met/zonder houtrijping), bekende en onbekende wijnmerken. Bubbels kunnen altijd, alcoholvrij wordt steeds populairder, net als de dessertwijn. Bij Wine & Spirits Company houden we de volgende richtlijn aan voor op een wijnkaart:

  1. Ten minste één mousserende wijn by the glass, één champagne en één alcoholvrije wijn (wij kiezen voor VINADA: 0% alcohol, 100% wijnbeleving).
  2. Zet vier witte & rode wijnen open per glas, aangevuld met vijf wijnen die je per fles kunt verkopen. Voor de rosé adviseren wij één wijn open per glas, en twee wijnen om per fles te aan te bieden.
  3. Serveer wijnen buiten de kaart om; passend in het seizoen, inspelend op trends, en passend bij gerechten die je buiten het menu om serveert. Hierbij verhoog jij je wijnomzet, en biedt je een extra beleving aan jouw gast.
  4. Maak de wijnbeleving compleet met ten minste één port en één dessertwijn op de wijnkaart. Zo kun je de klant een volledige wijnbeleving bieden, vanaf het aperitief tot (na) het dessert.

Vergeet hierbij niet om regelmatig je wijnselectie te evalueren en bij te werken, om nieuwe trends en seizoensgebonden wijnen op te nemen.

Vinada
Wijnkaart samenstellen

4. Train je personeel

Hoe meer kennis jouw personeel heeft van de wijnen, des te beter ze deze kunnen verkopen. Nodig de leverancier uit voor een wijntraining, desnoods meerdere keren per jaar, of iedere keer als de wijnkaart verandert. Als jouw personeel de eigenschappen van de wijn begrijpt, kunnen ze het juiste advies uitbrengen aan tafel. Handig: Leg een ‘cheat sheet’ achter de bar met de kenmerken van alle wijnen, zodat jouw personeel altijd de juiste informatie bij de hand heeft.

5. Serveer de wijn op de juiste manier

Nu je een mooie wijnkaart hebt, is het ook belangrijk om de wijn op de juiste manier te serveren. Een aantal tips:

  • Dek de tafel in met wijnglazen. Zo zijn mensen eerder geneigd om wijn te bestellen.
  • Zorg voor verschillende glazen voor bubbels, witte- en rode wijnen.
  • Serveer de rode wijn niet te warm, maar op de juiste temperatuur.
  • Bestellen mensen een fles wit, zorg voor een goede koeler die de fles ook daadwerkelijk koud houdt.
  • Ontkurk de fles aan tafel en laat de kurk achter voor jouw gast.

Met bovenstaande tips voor jouw wijnkaart kan het niet anders dat jij een mooie wijnkaart samenstelt. Gebruik vooral de kennis van jouw wijnleverancier bij de keuze voor de wijnen. Hulp nodig? Als Wine & Spirits Company staan we altijd open voor een gesprek om je te helpen jouw wijnkaart naar een nog hoger niveau te tillen.

Heb jij bovenstaande tips toegepast en een mooie wijnkaart in elkaar gezet? Lees dan ook hoe je gastgedrag kan beïnvloeden en jouw wijnomzet verhoogd.