Food en Wine Start-ups en Innovatie Inspiratie

Verrijk jouw menu met inspiratie vanuit het buitenland

Aangeboden door: Gastronomixs
woensdag, 21 september 2022

De zomervakantie is ten einde. Ben jij nog weggeweest? Dan heb je vast interessante smaken ontdekt en nieuwe producten gespot. Op reis doet elke kok bergen inspiratie op. Maar hoe vertaal je deze culinaire ervaringen naar je keuken? Ga mee met Gastronomixs langs de meest interessante smaakregio’s van de wereld, en ontdek hoe je culinaire ideeën van over de grens toepast in je menu.

Ontdek Gastronomixs en de wereldsmaken

Gastronomixs helpt koks in hun culinaire, creatieve proces door meer dan 5.000 (!) recepten aan te bieden in de vorm van bouwstenen, ook wel componenten genoemd. Denk hierbij aan recepten als zwarte knoflookparels, olie van pompoen, espuma van citroentaart of 100% plantaardige demi-glace. Met deze componenten creëer je razendsnel nieuwe gerechten of steek je bestaande gerechten in een nieuw jasje.

Naast vele basisrecepten en moderne technieken, brengt Gastronomixs ook typerende componenten in kaart van interessante landen en regio’s. Vandaag gaat de reis naar Griekenland, Japan en Peru!

Griekenland

Griekenland heeft een veelzijdige keuken, die beïnvloed is door de unieke ligging en het landschap. Van visgerechten uit de kustplaatsen naar hartige taarten en brood uit de dorpjes in het binnenland; met de Griekse keuken zet je een duidelijk mediterraan karakter op tafel. Veel gerechten krijgen hun typische Griekse smaak door de toevoeging van feta of andere schapenkaas.

De Griekse keuken valt terug op de natuurlijke eigenschappen en smaken van verse ingrediënten. Zo bereid je een feta yoghurtsaus als smaakmaker of dip voor groenten en rauwkost. Of experimenteer met een variant van de klassieke tzatziki door courgette en schapenyoghurt te gebruiken. Kofta wordt wereldwijd gegeten en bevat altijd meerdere soorten vlees verwerkt tot gehaktballetjes, maar je kunt het ook met een mooi staartstuk maken.

Japan

Eenvoud, traditie en harmonie: kenmerken die horen bij Japan. Het is een land met enorme tegenstellingen; van mooie theehuizen en tempels naar wolkenkrabbers met neonreclame. Toch als we kijken naar de Japanse keuken, dan is presentatie erg belangrijk, met de natuur als haar belangrijkste inspiratiebron.

De Japanse keuken is in harmonie door het gomi goshoku goho principe: de 5 smaken, 5 kleuren en 5 methodes. Dit vertaalt zich in de smaken zoet, pittig, zout, bitter en zuur. De kleuren rood, groen, geel, zwart en wit. En de methodes yaku (bakken), niru (sudderen), musu (stomen), ageru (frituren) en rauwe bereidingen.

Yuzu is een populaire Japanse citrusvrucht die je als smaakmaker kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij ingelegde venkel met koriander. Als je shiitakes op Japanse wijze inlegt, krijg je diepe rijke en fruitige smaken die je mooi combineert met bijvoorbeeld hamachi, sesam of gember. Als je buikspek gaart in een Japanse dashi (bouillon), daarna afbrandt en bestrooit met bonitovlokken en limoenrasp… heb je echt een smaakbom te pakken!

Peru

In Peru wordt er een enorme variëteit producten geteeld dankzij de verschillende klimaten. De typisch Peruaanse keuken is ontstaan uit invloeden van immigranten uit onder andere Japan, China, Afrika en Spanje. De gerechten van Peru kunnen onderverdeeld worden in drie regio’s, gebaseerd op de streek waar ze klaargemaakt worden: de comida criolla (afkomstig van de steden aan de kust), comida andina (uit de hooglanden) en de comida de la selva (uit de jungle-regio).

Een traditionele Peruaanse bereiding is ceviche, waar naast zeebaars ook scheermessen zich uitstekend voor lenen. Bij een visgerecht kun je tacu tacu serveren, een typisch Peruaans recept wat oorspronkelijk een bereiding is van ‘overgebleven producten’ die bij elkaar erg lekker smaken. Gepofte quinoa is een krokant garnituur die je zowel kunt toepassen in een hartig gerecht als in een dessert.

Met welke wereldsmaak ga jij aan de slag?

Weet je al welke smaken je gaat toepassen in jouw menu? Als je elk ingrediënt in een gerecht ziet als een bouwsteen, zoals LEGO©, dan kun je deze altijd vervangen. Zo wissel je razendsnel van smaak of textuur.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor tijdens je creatieproces? Neem dan een proefaccount van twee weken op Gastronomixs. Tussen de 5.000 (!) componenten vind je gegarandeerd bereidingen die bij jouw kookstijl passen en je creatieve vuur aanwakkeren.