Unieke kans: Laat je opleidingsplan checken bij SVH

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 27 oktober 2020

Je hoort het nu vaak: veel stages of opleidingen kunnen niet worden afgerond vanwege corona. Ook in de horeca is dit een probleem. Maar wat als we deze tijd gebruiken om in de toekomst helemaal klaar te zijn voor de nieuwe medewerkers? Door nu te werken aan het optimale opleidingsplan?

SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) biedt daarom leerbedrijven extra ondersteuning in het opstellen en verbeteren van opleidingsplannen. Zodat leerbedrijven straks een vliegende start kunnen maken in het begeleiden van leerlingen. Want ook in de huidige coronatijd zijn goede leerbedrijven en goede begeleiding voor leerlingen zeer waardevol, net als voor medewerkers.

Wedstrijd Beste Leerbedrijf en Leermeester verschoven

Afgelopen jaren was de bekendmaking van de titels Beste Leerbedrijf en Beste Leermeester Horeca op de Horecava. Maar vanwege de huidige situatie is de wedstrijd verplaatst naar 2021 met de uitreiking in 2022. Zie deze verplaatsing als een extra kans om een nóg beter opleidingsplan in te dienen.

Deelnemende leerbedrijven worden tijdens de wedstrijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten. Daarnaast zal ook de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca, de MBO Raad en de laatste twee winnaars, die leerbedrijven beoordelen.

Unieke kans Laat je opleidingsplan checken bij SVH | Horecava

Winnaar Beste Leermeester Horeca 2019/2020 en Ricardo Eshuis.

Opleidingsplan is essentieel

Een gedegen opleidingsplan is niet alleen voor de wedstrijd van belang, ook leerbedrijven zelf hebben er veel baat bij zaken goed op orde te hebben en vast te leggen hoe zij te werk gaan met het begeleiden van leerlingen. Het is daarom dan ook een belangrijk beoordelingspunt tijdens de wedstrijd.

SVH daagt leerbedrijven dit jaar uit hun opleidingsplan naar ze toe te sturen. Deskundigen van SVH beoordelen dan het plan en geven praktische tips om te verbeteren. Met deze hulp wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor nieuwe horecamedewerkers.

Unieke kans Laat je opleidingsplan checken bij SVH Horecava hoofdfoto

’t Haventje, winnaars Beste Leerbedrijf 2020

Maar waar begin je dan met het opstellen van een opleidingsplan? Op de website van Beste Leerbedrijf Horeca vind je tips en tricks. We hebben er hier al een aantal voor je uitgeschreven:

  • Opleidingsplan:
    Hierin staat welke mogelijkheden de leerling heeft om zich te ontwikkelen in het werk. Is er voldoende tijd en aandacht om de leerling te begeleiden en is er een veilige werkomgeving en een goede balans tussen werk en privé? Wat is het inwerkprogramma en de opleidingsplanning.
  • Introductie- en inwerkprogramma:
    Een geslaagde introductie- en inwerkperiode levert het bedrijf later alleen maar voordelen op. De lengte en inhoud van de introductie- en inwerkperiode zijn afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de functie van de leerling en de werkzaamheden.
  • Formele gesprekken:
    Zoals een goed opleidingsplan en een geslaagde inwerkperiode van belang zijn voor de leerperiode, is het ook van belang om aandacht te besteden aan het voeren van formele gesprekken. Een leerling opleiden is meer dan zeggen wat van hem of haar verwacht wordt. Een goede werkrelatie tussen leerling en leermeester valt of staat met goede communicatie.

Laat ook je opleidingsplan checken

Al met al een plan waar je best wat hulp bij kunt gebruiken. Dus wil jij als leermeester of leerbedrijf ook je opleidingsplan laten checken? Stuur het dan naar SVH. Dan neemt het projectteam Beste Leerbedrijf Horeca van SVH contact met je op.