Koude Dranken

Trendrubriek van Entree Magazine: 5x verrassende cocktails

Aangeboden door: Entree Magazine
maandag, 12 augustus 2019

Verleid je gasten eens met een cocktail die je niet overal ziet. Iris Kranenburg, hoofdredacteur van horecavakblad Entree, tipt vijf varianten om je mee te onderscheiden.

1. De champagnecocktail

Cocktailspecialist Albert van Beeck Calkoen: “De lente en zomer zijn erg geschikt om champagnecocktails aan te prijzen. Een mooi voorbeeld van een toegankelijke cocktail is de klassieke mojito die je met champagne aftopt. Elegante cocktails zijn de French 75 met champagne, gin, citroensap en siroop of punch met champagne, rum, basterdsuiker en fruit.”

2. De koffiecocktail

De koffiecocktail an sich is niet nieuw. Ga maar na: al jarenlang staat de iconische espresso martini in de top 10 van best verkopende cocktails. Wél nieuw zijn de varianten hierop. Tia Maria bedacht bijvoorbeeld een twist op de klassieke espresso martini. Bij deze variant is de wodka vervangen voor Opihr, een gin met een kruidig karakter. In deze cocktail zitten 25ml Tia Maria, 25ml Opihr en een single of dubbele shot espresso. Shake alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Strain in een martiniglas en garneer met een paar koffiebonen.

3. De no waste-cocktail

Iedere maand lanceert Martin Eisma, bartender bij Bluespoon Restaurant & Bar in hotel Andaz Amsterdam Prinsengracht een ‘no waste cocktail’. Deze is telkens gebaseerd op één ingrediënt uit de keuken dat anders als ‘waste’ in de prullenbak zou zijn beland. De volgende no waste-cocktail wordt op 6 juni gepresenteerd en is Sand and Soil, met Glenfiddich whiskey, tonkabonen, gember, kruiden uit de Bluespoon kruidentuin en…. de afsnijdsels van witte asperges. Hierbij wordt een bite van whiskey-gerookte zalm met avocado en quinoa geserveerd.

Horecava - trendreport entree verrassende cocktails

4. De NOLO-cocktail

Cocktails zonder (no) of met weinig (low) alcohol, de populariteit ervan stijgt ieder jaar. Sterker nog, het is geen trend, maar een blijvende verandering. Een product als Seedlip, een non-alcoholische spirit bedoeld voor cocktails, speelt daar met meerdere varianten goed op in en zien we steeds vaker in de horeca.

5. De kant-en-klare cocktail

Een goede cocktail maken kan tijdrovend zijn. Daar zijn inmiddels oplossingen voor. De Bartender Batched Drinks van Springbay Drinks zijn daarvan een voorbeeld. Bartenders mixen cocktails, zoals een strawberry daiquiri of vegan pina colada, en verpakken die in kleine, duurzame ‘tapboxen’, die kunnen worden aangesloten op de tap. Je hoeft alleen maar het cocktailglas te vullen met ijs (en eventueel vers fruit), de tap te openen en het geheel te garneren en presenteren.