Stoplichtzuil telt bezoekers in hotels, restaurants en cafés

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 28 oktober 2020

De Stoplichtzuil is het antwoord op de vraag hoe kunnen horeca ondernemers straks weer veilig, verantwoord en zonder veel moeite weer gasten ontvangen.

Tijdens de eerste en de huidige “intelligente” lockdown droomde veel ondernemers over het invoeren van de anderhalvemetersamenleving. Niet dat er iemand op die situatie zat te wachten, maar het beloofde in ieder geval geopende deuren en klanten over de vloer. Misschien niet zoals ooit daarvoor, maar iets was beter dan niets.

Mei stond voor heel ondernemend Nederland dan ook in het teken van het bedenken van oplossingen: hoe gaan we de maatregelen integreren in onze bedrijfsaanpak? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we straks weer op een verantwoorde en veilige manier klanten kunnen ontvangen? Het antwoord hierop heeft voor ons geleid tot een heel nieuw product: de Stoplichtzuil.

 Stoplichtzuil telt bezoekers in hotels, restaurants en cafés | Horecava

De Stoplichtzuil

Wat begon met een idee waar sommigen om moesten lachen (“dat bestaat nog niet”), werd al snel dé oplossing voor een gecontroleerd deurbeleid. We vonden een technische partner om samen de zuil mee te realiseren. Veel specificaties zijn nog steeds hetzelfde als de succesvolle prototype.

Je steekt de stekker in het stopcontact en de zuil werkt! Via een handheld stel je gemakkelijk in hoeveel mensen er binnen mogen zijn. Als dat aantal nog niet is bereikt blijft het licht op groen staan, zodra het maximum is bereikt springt het licht op rood. Dan moet er eerst weer iemand uit de ruimte lopen, dan springt het licht weer op groen. Loopt er toch iemand door rood? Dan gaat er een luid alarm af.

Groeiend succes

Het werkte zo goed, dat we besloten de zuil in de markt te zetten voor andere ondernemers. We noemden het ‘de Stoplichtzuil’ en maakten snel een website! Inmiddels is de Stoplichtzuil verkrijgbaar in verschillende varianten: van verschillende kleuren tot materialen, van een enkele zuil tot een dubbele zuil. Het is inmiddels zelfs mogelijk om een ruimte met meerdere toegangen te bedienen!

De zuilen communiceren met elkaar via een simpele internetkabel. We hebben recent zelfs een versie op de markt gebracht met een beeldscherm. Zo weet je dus altijd hoeveel mensen er binnen zijn. De Stoplichtzuil heeft inmiddels hotels, restaurants, cafés, theaters, congrescentra, campings, winkels en nog veel meer ondernemers geholpen met het nieuwe toegangsbeleid.

Stoplichtzuil_ZeeuwaMuseum_Middelburg | Horecava            Stoplichtzuil_ZeeuwaMuseum_Middelburg | Horecava

Wij vinden het erg belangrijk dat wij als ondernemers een verantwoordelijkheidsgevoel moeten hebben in deze crisis naar onze medewerkers en gasten. Hun veiligheid ligt op dat moment in onze handen. Daarnaast zijn wij meer dan dat. Ze zijn onze gasten om een reden en onze corebusiness mogen we dus tegelijkertijd niet uit het oog verliezen.

Zo moeten gastvrouwen en –mannen de vrijheid hebben om met hun gasten bezig te zijn, niet met hoeveel mensen er binnen mogen zijn. De Stoplichtzuil geeft die vrijheid. Met deze simpele zuil kan elke ondernemer focussen op dat waar hij of zij goed in is, zonder zich zorgen te hoeven maken om de veiligheid en gezondheid van anderen.

 Stoplichtzuil telt bezoekers in hotels, restaurants en cafés | Horecava

Ons? Wie is de organisatie achter Stoplichtzuil?

Van oorsprong zijn wij een opleidingscentrum. Tot een paar maanden geleden ook een erg drukbezochte opleider, de vloer was bij ons niet snel leeg. Totdat ook wij in maart uiteindelijk helemaal dicht moesten; de vloer was leeg. Na teveel stille en onzekere weken, mochten we in mei dan eindelijk de koppen bij elkaar steken!

We mochten open, maar wel met een beperkt aantal bezoekers per vierkante meter. Hoe gingen we dat voor elkaar boksen? Moesten we een beveiliger inhuren en die voor de deur zetten? Te duur… Moesten we het duidelijk maken met posters en lint? Dat gaat nooit werken… Tot we een eureka-moment hadden: we hebben een soort stoplicht nodig die automatisch bijhoudt hoeveel mensen er binnen zijn!

Meer informatie over de Stoplichtzuil vind je op de website.