Bakkerij en Patisserie Start-ups en Innovatie

Start-up in the spotlight: Willem-Pie Bakery

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 5 november 2019

In the spotlight: Willem-Pie Bakery. Oprichtster Willemijn van Wenum over het opzetten van je eigen bakkerij en heerlijke plant based taarten...

De vrolijke Willemijn van Wenum, eigenaresse van Willem-Pie Bakery, vult de bakkerij met haar energie. Wat voorheen ‘Bakkerij Schouten’ was wordt nu omgetoverd tot Willem-Pie Bakery, waar uitsluitend plantaardig gebak wordt verkocht én gemaakt. “Maar het gaat er niet om dat alles plantaardig is. Het gaat erom dat de taarten lekker zijn en ook nog eens plantaardig,’ vertelt ze. 

Snel de professionele keuken in

Toen Willemijn ongeveer 5 jaar geleden startte met plantaardig eten kwam ze erachter dat vegan gebakjes vooral bestonden uit dadels, noten en hippe poedertjes, zoals ze het zelf omschrijft. Een echt lekkere Appelkruimel of Red Velvet taart miste ze. Dus pakte ze haar passie voor bakken weer op en ontwikkelde ze plantaardige taart recepten.

Haar eerste echte klant was haar oude werkgever. “Omdat zij werken met een bedrijfscateraar moest ik meteen professionaliseren. Je hebt te maken met voedselveiligheid en je kunt niet meer bakken vanuit je eigen keuken.” Die eerste professionele keuken vond ze snel, al was die wel alleen ‘s nachts beschikbaar, daarna volgden nog een aantal keukens, een pop-up bakkerij in Amsterdam Oud-Zuid en op dit moment is ze druk bezig met de opening van de nieuwe bakkerij in Amsterdam Slotervaart die naar verwachting deze maand opent.

Afgelopen editie stonden ze op Horecava en ook in 2020 staat Willem-Pie Bakery op het Start-upLAB. “De winkel is voor er bij, we draaien vooral veel productie voor b2b(2b),’ vertelt ze. Er waren op Horecava veel positieve reacties en ook hebben ze er een aantal klanten en samenwerkingen aan overgehouden, geeft ze aan. Ondertussen laat ze een heerlijke granola bar proeven. “Dit is een nieuw recept voor één van onze klanten.”

Positief activisme

Dat plantaardig niets hoeft af te doen aan het origineel staat voor Willemijn vast: “Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren dat er voor lekker gebak geen dierlijke producten nodig zijn.” De recepten bedenkt ze zelf of worden gemaakt naar aanleiding van een klantvraag. Naast dat alle recepten plantaardig zijn, is een deel ook zonder geraffineerde suikers en gluten. Willemijn: “We hebben voor iedereen iets: zonder noten, soja of kokos, we maken het. Want plantaardig gebak is voor iedereen!” Het gaat om de kwaliteit, de ingrediënten, de bereidingswijze én dat het lekker is, dat het ook nog eens plantaardig is, is extra.

Haar specialiteiten zijn de ‘classics.’ ouderwetse recepten zoals appelkruimel, schuim- en chocoladetaart. Haar 93 jarige oma, die denkt dat deze classics niet zonder dierlijke producten te maken zijn, laat ze vaak proeven. “Als zij het lekker vindt en niets geks proeft, dan pas gaat de taart in de verkoop,’ glimlacht Willemijn.

Nu ze in Nederland bijna overal verkrijgbaar zijn willen ze zich richten op de b2b2b in (Noord) Europa. “We willen de nummer één worden met vegan gebak in Europa.” Met de lekkere taarten en een team waar iedereen voor elkaar door het vuur gaat, zijn ze al een heel eind op weg. “Als ik naar mijn team kijk, word ik zo gelukkig! Dankzij het team werkt het zo goed!” sluit ze trots af.

Benieuwd wat Willem-Pie voor jou kan betekenen, het lekkere gebak en hoe je met ze kunt samenwerken? Komende Horecava kun je ze (weer) vinden op het Start-upLAB, ga in gesprek met deze bijzondere én lekkere start-up!