Stappenplan om perfecte foodfoto’s zelf te creëren

Aangeboden door: Horecava
maandag, 15 juni 2020

Nu bezorging en afhalen zo belangrijk zijn geworden, is het nóg essentiëler goede foto’s te hebben van je producten. Food fotografie & styling is een vak apart, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om zelf productfoto’s te creëren voor je bedrijf.

Met super fijne mobiele telefoons en gebruiksvriendelijke DSLR camera’s kom je al een heel eind. Met mijn stappenplan in deze blog hopelijk nog een stuk verder.

Voorbereiding Foodfotoshoot

 1. Plan een dag(deel) voor de fotografie. Het liefst met een klein team. Uiteraard jullie chef die de gerechten maakt, maar daarnaast is het fijn om de foto’s met twee personen te maken. De een focust op de styling, de ander fotografeert.
 2. Bepaal de locatie waar je gaat fotograferen. Kies een plek uit die niet direct in het zonlicht valt. Indirect daglicht is ideaal, maar er moet natuurlijk wel genoeg licht zijn. Zorg ervoor dat je weet hoe het licht op die plek valt op het dagdeel dat je wilt fotograferen.
 3. Bepaal welke producten je gaat fotograferen. Kwaliteit boven kwantiteit.
 4. Kijk op Pintertest voor inspiratie voor de look & feel van de shoot.
 5. Bepaal de onder- en achtergrond voor de shoot en eventueel de props (accessoires die je erbij fotografeert).
  • Een tafel tegen de muur of liever een paar houten planken als ondergrond? Kies wat het beste past bij jouw bedrijf.
  • Welk servies en bestek gaan jullie gebruiken en welke verse kruiden wil je gebruiken bij de gerechten?
 6. Bepaal de hoek van je foto’s. Als je pizza’s verkoopt, fotografeer je alles van boven en producten als burgers vragen om een zij-perspectief.

IJs-shoot met ’stand-in’.
Kopje van: The Bird Tsang – Keramiek studio in Amsterdam met prachtige custom tableware.

De shootdag foodfoto’s

 1. Zet alles klaar, behalve het product dat je wilt fotograferen, indien dit een versproduct is zoals een gerecht, drankje of ijsje… Gebruik een ‘stand-in’ om te bekijken welke ruimte een product inneemt binnen je kader (zie bovenstaande foto). Als alles klaar staat, kan het gerecht of drankje klaargemaakt worden.
 2. Kijk heel goed naar je producten. Sommige imperfecties (denk aan verlepte of gebroken sla) vallen met het blote oog vaak niet zo snel op, maar die zie je ineens wel op de foto’s. Zonde!
 3. Om het niet te ingewikkeld te maken (het is tenslotte een productstoot, geen gestijlde shoot) fotografeer alle items op dezelfde manier, tenzij specifieke producten vragen om een andere hoek. Met één goede set-up kun je dan uit de voeten voor de meeste foto’s.

Nabewerking foto’s

Voor de nabewerking kun je gebruikmaken van Lightroom en Photoshop. Indien je ervoor hebt gekozen om met een mobiele telefoon te fotograferen, kun je gebruikmaken van apps zoals Lightroom, Photoshop mobile, VSCO en Snapseed.

Handig om te weten:
• Indien mogelijk: maak gebruik van een statief.
• Gebruik verse kruiden om gerechten te versterken en ijswater om kruiden of sla nog mooier en sterker te maken.

Heel veel succes en plezier met de shoot! Marleen 

Vragen over deze blog? Of andere foodfotografiehulp nodig? Ik fotografeer, style, bewerk en coach!