Skrei heeft weer een MSC certificaat
Duurzaamheid Regels en Wetten

Skrei krijgt MSC certificaat terug: kustvisserij succesvol beoordeeld

Aangeboden door: Horecava
maandag, 4 maart 2024

De Noorse visserij op kabeljauw en schelvis aan de kust is gecertificeerd volgens de wereldwijd erkende standaard voor duurzame visserij van de Marine Stewardship Council (MSC). De visserijen werden onafhankelijk gecertificeerd door een externe auditor die de visserij beoordeelde aan de hand van de strenge criteria van MSC met betrekking tot de gezondheid van de bestanden, de bescherming van het milieu en het garanderen van effectief beheer.

Sinds 2010 omvatten de MSC certificeringen de kust- en offshore bestanden van kabeljauw en schelvis in het noordoostelijke Noordpoolgebied, maar in april 2022 besloot de visserij, Norges Fiskarlag, om alleen een herbeoordeling van de MSC-visserijstandaard aan te vragen voor de offshore-visserij. De offshore kabeljauw- en schelvisvangst was MSC gecertificeerd, terwijl het kustgedeelte niet langer deel uitmaakte van het certificaat. Juist dat kustgedeelte was belangrijk voor de Nederlandse markt: van januari tot mei migreert deze kabeljauw naar de kust en heet dan skrei.

Skrei

De migrerende kabeljauwen vermengen zich met lokale kabeljauw aan de kust, die niet gecertificeerd was maar geclassificeerd was als IPI (Inseparable, Practically inseparable). De MSC visserijstandaard vereist dat een IPI in de loop van de tijd wordt gescheiden van de vangsten of aanlandingen, of ook wordt gecertificeerd volgens de MSC visserijstandaard.
Daarom heeft de Noorse vissersvereniging Fiskarlaget, die de Noorse visserij vertegenwoordigt, het afgelopen jaar met de visserij samengewerkt om deze economisch belangrijke kabeljauw- en schelvisbestanden aan de kust gecertificeerd te krijgen.

Voorwaarden MSC certificering

MSC gecertificeerde visserijen voldoen aan strikte, op wetenschap gebaseerde criteria voor het garanderen van duurzame visbestanden, het minimaliseren van de impact op het milieu en het effectief beheren van hun visserij. Eenmaal gecertificeerd, ondergaan de MSC-visserijen jaarlijkse audits, leveren ze verbeteringen onder alle omstandigheden en worden ze elke vijf jaar opnieuw beoordeeld. Details van de huidige visserijbeoordelingen en certificeringen volgens de MSC visserijstandaard, inclusief eventuele bezwaren die zijn geaccepteerd, zijn beschikbaar op de MSC Track a Fishery-website.

Hercertificering voor Noorse kustvisserij

“De eerste Noorse visserij (koolvis) werd in 2008 gecertificeerd, dus dit jaar is het 15 jaar geleden dat Noorwegen betrokken was bij het MSC programma, en wij feliciteren hen daarmee. De reis om de kustkabeljauw en schelvis terug te krijgen als gecertificeerd volgens de MSC standaard voor duurzame visserij, vereiste een succesvolle samenwerking en betrokkenheid van de visserijklant met zowel de Noorse overheid als het onderzoeksinstituut.”, vertelt Gisli Gislason, MSC-programmadirecteur Noord-Atlantische Oceaan.

Hij vervolgt: “Commerciële partners die bij deze visserij kopen, wilden deze visserij graag opnieuw gecertificeerd zien, en ik ben er zeker van dat de marktvraag de visserij gedeeltelijk heeft gestimuleerd om dat te laten gebeuren. Wij zijn dankbaar voor deze inspanning en feliciteren Fiskarlaget en de Noorse industrie met deze geweldige prestatie. We kijken uit naar een voortdurende samenwerking met alle betrokken spelers.”

Tor Björklund Larsen, senior-adviseur bij de visserijorganisatie Fiskarlaget: “We zijn blij om te zien dat de kustvisserij op kabeljauw en schelvis eindelijk weer MSC-gecertificeerd is. Om deze certificaten te behouden, moet er de komende jaren nog meer werk worden verricht om het beheer van kustkabeljauw verder te verbeteren, hopelijk in combinatie met verbeteringen aan de MSC standaard zelf.”

“Spannende tijden voor de Noorse witvisindustrie! We zijn heel blij met de hercertificering van onze kustkabeljauw en schelvis door de Marine Stewardship Council.”, aldus Morten Hyldborg Jensen, CEO van Nordic Group en CCO Insula Whitefish. “Deze goedkeuring garandeert naadloze toegang tot belangrijke markten, waaronder Zweden, Groot-Brittannië, Portugal, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Onze inzet voor duurzaamheid wordt erkend door het MSC-logo.”

Lees meer over skrei en de MSC certificering: ‘Skrei verliest waarschijnlijk duurzaamheidskeurmerk’