Loading component...

Loonsverhoging in de horeca

Loonsverhoging in de horeca vanaf 2026

Aangeboden door: Horecava

Per 1 januari 2026 gaan de lonen in de horeca omhoog. Deze loonsverhoging raakt de hele sector en is daarom relevant voor zowel horecaondernemers als medewerkers. Maar wat verandert er precies? En wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf of baan? We zetten het voor je op een rij.

Nieuwe lonen volgens Horeca-cao 2025–2026

De loonsverhoging per 1 januari 2026 volgt uit de afspraken in de Horeca-cao 2025-2026. Deze cao loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026 en is algemeen verbindend verklaard. Dat betekent dat vrijwel alle horecabedrijven in Nederland deze afspraken moeten toepassen.

De verhoging is deels gekoppeld aan het wettelijk minimumloon, dat per 1 januari 2026 stijgt met 2,16%. Voor medewerkers in functiegroep I en II stijgt het loon mee met het wettelijk minimumloon. Zij gaan hierdoor automatisch 2,16% meer verdienen. Voor medewerkers in functiegroep III en XI geldt een vaste loonsverhoging van 2,5%. Ook niet vakkrachten en BBL-leerlingen gaan erop vooruit, omdat hun loon gekoppeld is aan het (jeugd)minimumloon. 

Exacte uurlonen per functiegroep vanaf 2026

Basisloon voor werknemers van 20 jaar of ouder per 1 januari 2026:

  • I + II     €14,71
  • III         €14,91
  • IV         €14,96
  • V          €15,21
  • VI         €16,07
  • VII        €17,61
  • VIII       €19,29
  • IX         €21,02
  • X          €22,91
  • XI         €24,98

Basisloon voor niet-vakkrachten en BBL-studenten per 1 januari 2026:

  • 15 jaar    €5,15
  • 16 jaar    €6,62
  • 17 jaar    €8,09
  • 18 jaar    €9,56
  • 19 jaar    €11,03
  • 20 jaar    €12,50
  • 21 jaar    €14,71

Belangrijk voor jou als horecaondernemer 

De loonsverhoging vraagt om een goede voorbereiding. Omdat de Horeca-cao 2025-2026 algemeen verbindend is, ben je als ondernemer verplicht de nieuwe lonen toe te passen. Het is dus belangrijk om tijdig de loonadministratie aan te passen en te controleren of medewerkers in de juiste functiegroep zijn ingedeeld. Een verkeerde indeling kan leiden tot onderbetaling en juridische risico’s. Vergeet ook niet om contracten en personeelsdossiers te actualiseren en medewerkers te informeren over de wijzigingen. Transparantie voorkomt misverstanden en draagt bij aan vertrouwen binnen je team.

Meer dan alleen loonafspraken

De Horeca-cao bevat meer dan alleen afspraken over salaris. Zo zijn er ook regelingen rondom werktijden, vakantiedagen, loyaliteitsverlof en stagevergoedingen. De loonsverhoging staat dus niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een breder pakket aan arbeidsvoorwaarden binnen de horeca. Zorg dat je precies weet waar je aan toe bent in 2026.

Loading component...

Loading the column-1-{*} component .... If it doesn't load within 5 seconds, there might be an issue with "column-1-{*}" component.

Loading component...