Roland Biermans in burger-categorie Lekkerste Wedstrijden

Aangeboden door: Horecava
vrijdag, 11 juni 2021

De Lekkerste Wedstrijden zijn al 36 jaar een vaste waarde op de Horecava. Helaas konden de wedstrijden in 2021 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Daarom blikken we terug: hoe gaat het nu met de deelnemers van 2020? Hoe kijken ze terug op hun deelname, en wat heeft het ze gebracht? We vroegen het aan Roland Biermans, die vorig jaar de 2e plek te pakken had.

Roland Biermans (53) werkt voor Vitam Catering op de locatie BOVAG in Bunnik, waar hij chef – kok en restaurantmanager is. tevens is hij lid van de Food Pioneers Vitam (de Food Pioneers vormen mede het DNA van de organisatie). De Pioneers zijn meerdere malen per jaar te vinden in ZIN inspiratielab. Daar geven ze samen met de afdeling marketing vorm en invulling aan nieuwe concepten voor de organisatie.

Bij de BOVAG kan hij zijn passie in de keuken helemaal kwijt. De BOVAG heeft naast een restaurant voor eigen personeel ook een groot eventcentrum met vergaderzalen die ze ook extern verhuren. Buiten de corona tijd zitten deze van ’s morgens tot in de avond volgeboekt.

Ronals biermans | Horecava

Hoe is het nu met je?

“Als cateraar zijn we erg afhankelijk van de partijen waar we cateren. De BOVAG heeft daarentegen sinds enkele weken weer wat lopen rondom het verhuren van locaties aan interne partijen. Van december tot maart heeft het bedrijf door de COVID-19 pandemie wel stilgelegen.” Dat is een lastige periode geweest voor het bedrijf laat Roland weten. Alles kwam stil te liggen in de sector wat Vitam zeker als groot bedrijf gevoeld heeft.

Maar er was een lichtpunt in de COVID-19 periode terwijl alles stillag. Het bood wél ruimte bood voor Roland en zijn team om aan de slag te gaan met het bedenken van nieuwe concepten, recepten, producten, menu’s! Het was een periode om nieuwe inspiratie te vinden en om sterker en beter terug te komen wanneer alles weer open kan en het normale leven langzaam weer terugkeert.

Ronald biermans | Horecava

Wat heeft deze corona pandemie jullie gebracht?

“We zijn voornamelijk gesloten geweest, langzaam aan kunnen we nu zalen weer verhuren aan partijen die kantoorruimtes huren, maar verder ligt alles echt nog op een laag pitje.

Landelijk moest Vitam door corona helaas afscheid nemen van een aantal collega’s, maar gelukkig gaan de restaurants nu langzamerhand weer open. Wat natuurlijk een uitdaging brengt in de vorm van het vinden van nieuwe werknemers voor het bedrijf. Voor de BOVAG organisatie zitten er wel weer nieuwe dingen in de pijplijn: nieuwe concepten bedacht voor zalen, nieuwe menu’s voor het bedrijfsrestaurant, met plaatselijke leveranciers kijken hoe we elkaar er weer bovenop kunnen helpen. Ook kijken we ernaar om concepten op maat te ontwikkelen met de klant. Het bedrijf ligt stil, maar dat betekent niet dat er niets te doen is!”

Ronald Biermans | Horecava

De beste plant based burger van de Benelux? Wat was het proces daarachter?

Roland zat zeker niet stil het afgelopen jaar. Want in 2020 won hij met De Set Me On Fire Burger de Beste Burger van de Benelux wedstrijd in de categorie plant based. “In deze tijd is er natuurlijk heel anders op het gebied van evenementen en wedstrijden. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat er een wedstrijd voor ‘’Beste Burger van de Benelux’’ is. Ik kom oorspronkelijk uit Limburg en dacht ik schrijf me in! Om toch een beetje terug te keren naar Limburg. Na de inschrijving ben ik begonnen met het verzinnen van een concept. Omdat dit om een burger ging was dit een nieuwe en erg spannende ervaring. Normaal doe ik mee met maaltijdsalade- en lunchgerecht categorieën. Nu dacht ik: ik doe iets anders in deze bizarre tijd!”

“Toen we uit de auto stapten voor de wedstrijd zag ik daar een oude bekende. Robbert de Veen van de Daltons! Die hebben jullie immers ook geïnterviewd.
Maar voor ik het wist stonden we daar met de top 5, en uiteindelijk de winst! Echt een hele toffe ervaring. Het was superleuk om te strijden tegen Robbert van de Daltons.  Zo kom je elkaar toch tegen in de tijd dat de lekkerste wedstrijden niet doorgaat. De winst heeft mij ook getriggerd om dit jaar op meer fronten te gaan strijden, er liggen mogelijkheden.”

Wat heeft die winst opgeleverd?

“Het opende mijn ogen weer, dat we toch kunnen concurreren op meerdere vlakken, naast de categorieën waar we normaal voor inschrijven. Er is een lijntje uitgegooid, nu zitten we vol in de ontwikkeling om verder te gaan en beter te worden voor de komende wedstrijden. Naast de ervaring zelf opent zo’n winst deuren voor mooie mogelijkheden. Naast dat je zelf ontwikkelt in je vak ontmoet je mede vak idioten die aan dit soort wedstrijden meedoen. Daarbij levert het meedoen aan dit soort wedstrijden ook bekendheid, voor jou en je bedrijf. Er komen nieuwe mogelijkheden op je pad, sponsors en noem maar op.”

Als een kandidaat die vaker heeft mee gedaan met de Lekkerste Wedstrijden, kun je de ervaring beschrijven aan iemand die eraan denkt om mee te doen?

“Ik doe zelf al mee sinds 2006, de eerste jaren geen prijs, je moet er echt ingroeien. Ik heb lopen sparren in 2009 met een landelijke collega die me motivatie insprak en vertelde dat mijn smaak en receptuur echt wel iets goeds en unieks had. Met zijn woorden en inspiratie ben ik toen opnieuw aan de slag gegaan en in 2010 viel de eerste prijs!’’

Sinds 2010 heb ik drie keer de eerste plek behaald, 5 maal een tweede plek en 2 derde plekken. En ook heb ik nog een paar sponsorprijzen gewonnen.
Door de jaren heen vind je uit dat meedoen met een wedstrijd zoals de Lekkerste Wedstrijden echt een unieke ervaring is. Het opent zeker nieuwe deuren en maakt ruimte voor mogelijkheden naast de ervaring van de wedstrijd zelf. Zo ben ik uitgenodigd om te participeren in de Delifrance World Cup wedstrijd in Parijs!

Omdat in de wedstrijdreglementen stond dat je nog een opleiding moest zijn aan het volgen, kon ik niet gaan. Maar niet getreurd ik had mijn dochter nog achter de hand. Zij zat in het examenjaar van de Rooi Pannen in Eindhoven. Ik heb haar thuis nog helemaal getraind om haar mijn receptuur eigen te maken. Met als eindresultaat ……. na een zinderende finale de wereldtitel binnen te halen.”

Doordat Roland al zoveel jaar meedraait met de Lekkerste Wedstrijden ziet hij ook hoe het event op Horecava is gegroeid: “Als je kijkt waar de Lekkerste Wedstrijden ooit begonnen is en hoe het nu is. Het was in het begin elkaar aftroeven met 3 tafeltjes die er stonden, nu is echt echt een volledig event van 4 dagen. Echt alle lof naar de organisatie van de Lekkerste Wedstrijden, heel tof om te zien hoe het door de jaren heen gegroeid is.’’

Inmiddels is Roland een veteraan in de business van hospitality  en denkt hij eraan om het stokje langzamerhand over te geven aan zijn dochter, maar toch blijft de passie er om zelf ook mee te blijven doen met de wedstrijden. “Uiteindelijk gaat mijn dochter er staan, maar ik blijf achter de schermen toch meewerken aan de recepten. Dit soort competities zal altijd iets zijn wat ik super leuk vind om aan mee te doen. Ik zal altijd uitkijken naar de volgende Lekkerste Wedstrijden’’.

Heb je tips voor andere deelnemers?

“Dat is een goede vraag! Die moet ik even laten bezinken…Maar goed, ten eerste,  denk niet: ik flans even een receptuur in elkaar. Het niveau van de competitie is zeker erg hoog! Denk er vooral niet te makkelijk over.

Lees je goed in op de wedstrijdreglementen en ik begin meestal in september met het ontwikkelen van een receptuur. Bekijk het ruim, zorg dat alles in balans is, niet te zoet niet te zout, je weet hoe dat gaat. Calculeer alles goed, dat het niet te veel is, de jury is kritisch. Goed inlezen, genoeg oefenen en zorg ervoor dat je met een goed product het podium op gaat.

Blijf de trends volgen en geniet vooral van het moment! Het is ieder jaar een kick, er is veel belangstelling en publiek. Wees vooral creatief om de jury te blijven verrassen. Hoe meer concurrentie er is hoe leuker, het inspireert je zelf om te blijven knallen elk jaar weer.”