Regels en Wetten Terras

Regels en Wetten – voor een terras, kraam en uitstalling

Aangeboden door: Horecava
woensdag, 8 maart 2023

Als horecaondernemer heb je met allerlei regels, wetten en vergunningen te maken, ook voor het plaatsen of uitbreiden van een terras bij je horecazaak. De onderstaande informatie word je aangeboden door Ondernemersplein. Een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alles wat je nodig hebt om te ondernemen. Wetgeving, belastingregels maar ook subsidies, ondernemersevenementen en branche-informatie.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Elke gemeente heeft een eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de APV staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid, zoals vergunningen en ontheffingen en openings- en sluitingstijden. Elke gemeente heeft een eigen APV en geldt voor iedereen binnen deze gemeente. Lees meer over de Algemene Plaatselijke Verordening.

Evenementenvergunning aanvragen

Organiseert u een evenement op een voor publiek toegankelijke plaats? Bijvoorbeeld op straat, in een park of op een plein? Dan heeft u mogelijk een evenementenvergunning van de gemeente nodig. Soms is… (lees meer)

Exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen

Start u een café, restaurant of een andere horecaonderneming? Neemt u een horecabedrijf over of breidt u uw zaak juist uit? Dan heeft u in sommige gemeenten een exploitatievergunning nodig. Aan welke… (lees meer)

Marktvergunning aanvragen

Wilt u op de markt staan om uw producten of diensten te verkopen? Dan heeft u een marktvergunning van de gemeente nodig. Dit wordt ook wel een marktplaatsvergunning genoemd. U vraagt een…. (lees meer)

Openbare weg afsluiten voor werkzaamheden of een evenement

Wilt u een weg afsluiten om werkzaamheden uit te voeren? Of wilt u een evenement (bijvoorbeeld een optocht of wedstrijd) op de weg houden? Dan heeft u in de meeste gevallen een vergunning of… (lees meer)

Precariobelasting (precario) betalen

Gebruikt u een stuk grond van de gemeente door daar bijvoorbeeld iets: op te zetten, boven te hangen, in de grond te plaatsen? Bijvoorbeeld een terras, luifel, zonnescherm, reclamebord, vlag, bouwsteiger… (lees meer)

Standplaatsvergunning aanvragen

Welke standplaatsvergunning heeft u nodig? Iedere gemeente kan verschillende soorten standplaatsvergunningen uitgeven. Meestal zijn dat: Vaste standplaatsvergunning: u gaat vaker goederen of eten… (lees meer)

Terrasvergunning aanvragen en regels voor uw terras

Wil je een terras plaatsen bij jouw horecabedrijf? Of wil je jouw bestaande buitenterras uitbreiden? Dan heb je in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. Ook als je het terras op eigen terrein wilt… (lees meer)

Uitstallingsvergunning aanvragen

Wilt u spullen voor uw zaak uitstallen? Bijvoorbeeld: plantenbakken een kraam of rek met spullen die u verkoopt een reclamebord (sandwichbord) een elektrisch speeltoestel In de meeste gemeenten mag u… (lees meer)

Ventvergunning aanvragen

Verkoopt u een product of biedt u een dienst aan voor meer dan € 50? Dan moet u zich houden aan de regels voor colportage en straatverkoop. Wilt u op straat eten of goederen verkopen vanuit een kraam… (lees meer)

Vergunning voor ondernemen in een recreatiegebied

Wilt u ondernemen in een recreatiegebied? Dan moet u soms een vergunning aanvragen bij een recreatieschap. Een recreatieschap is een samenwerking tussen gemeenten en provincies en zorgt voor… (lees meer)