PostNL wil het beste foodnetwerk van de Benelux neerzetten

Aangeboden door: Horecava
dinsdag, 4 juni 2019

De logistiek goed inrichten, dat is een van de belangrijkste knelpunten bij food bezorging. Ongeveer 5 jaar geleden sprong PostNL hier op in met een start-up die zich volledig richt op het bezorgen van (verse) producten en maaltijden. Want wie kan er nu een betere oplossing bieden voor een logistiek bezorgingsprobleem dan de grootste pakketbezorger van Nederland?

‘Logistiek is echt een ramp voor de online foodmarkt, dat moet je heel goed inrichten. Het vergt veel meer inspanning dan normale pakketbezorging,’ begint Daan Koek, Manager Online Food bij PostNL. Denk bijvoorbeeld aan de houdbaarheidsdatum en de temperatuur, daarbij zijn consumenten veel kritischer als het om voedsel gaat. ‘Het moet gewoon allemaal perfect in orde zijn,’ vervolgt hij.

Op een door de consument gekozen tijdstip en locatie worden de versproducten in een verzegelde koelbox geleverd. Daan: ‘We zien dat mensen precies willen weten wanneer we langskomen en dat de informatievoorziening duidelijk moet zijn. Daarom geven wij een exacte notificatie en kan de ontvanger de chauffeur realtime volgen. Daarnaast is het mogelijk om de chauffeur instructies te geven. Omdat het om voedsel gaat en mensen precies weten wanneer het geleverd wordt, zijn ze vaak wel thuis. Is iemand toch niet thuis dan proberen we het bij de buren of bellen we de klant op. Mochten we het pakket dan nog niet achter kunnen laten dan zorgen we ervoor dat we het op de juiste temperatuur bewaren en proberen we het de volgende dag weer.’

Voor onder andere Marley Spoon, De Krat, Hoogvliet, Ekoplaza en Beef & Steak bezorgen ze in Nederland 7 dagen per week, daarnaast bezorgen ze ook in België steeds vaker. ‘Door de dunne marge op maaltijdbezorging, moet het goed in elkaar zitten. Voor elke aanbieder hebben we andere oplossingen, wat bij een aanbieder past blijkt na een persoonlijk gesprek. Hoe en waar wil je bezorgen? Waar loop je tegen aan en hoe kunnen wij hier een logistieke oplossing voor bieden die bij je past. We willen iets bieden dat robuust is, goede kwaliteit heeft en betrouwbaar is. Als we daar uit zijn, gaan we testen met elkaar; hoe houden we de tempartuur goed en klopt de logistiek.’ Toekomst

‘We willen de markt helpen om online te gaan. Door gemak en kwaliteit te bieden willen we uiteindelijk het beste foodnetwerk in de Benelux neerzetten.’ Dat hij dit niet alleen doet is vanzelfsprekend, met een team van ongeveer 25 collega’s op kantoor en nog eens 500-600 chauffeurs in Nederland en België bezorgen ze dagelijks voor 60 foodservice klanten de maaltijdpakketten. ‘Maar er zit nog heel veel groei in,’ vervolgt hij enthousiast. En dat blijkt ook uit de cijfers: afgelopen jaar zijn ze met 150% gegroeid én food delivery is de snelst groeiende tak binnen de foodservice.