Oprichter Thuisbezorgd.nl investeert in start-up voor kweekvlees

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 23 februari 2021

Een hamburger van vlees, alleen niet direct afkomstig uit een laboratorium. In 2013 maakte het Nederlandse bedrijf Mosa Meat al de eerste kweekvleesburger. Topman Jitse Groen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway investeert nu in het kweekvleestechnologiebedrijf. Hoeveel geld de oprichter van Thuisbezorgd.nl precies in het bedrijf steekt, is niet bekend.

Met behulp van cellen van een koe wordt bijvoorbeeld zo’n kweekvleeshamburger gemaakt. Singapore werd afgelopen december het eerste land waar dit ‘slachtvrije’ vlees verkocht mag worden. “We hebben al bewezen in 2013 dat we een hamburger kunnen maken”, zei directeur Maarten Bosch destijds tegen de Amerikaanse financiële nieuwssite Bloomberg. “Nu gaat het om opschalen en de financiën rondkrijgen. Daar draait deze fase om.”

Bij een nieuwe investeringsronde, waaraan meerdere partijen deelnamen, haalde Mosa Meat in totaal 10 miljoen dollar op. Dat is omgerekend ruim 8 miljoen euro. Met het geld wil Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, zijn bestaande proefproductiefabriek uitbreiden, een grotere productielijn maken en personeel inhuren.

Behalve de topman van Just Eat Takeaway investeerde ook de producent van vis- en veevoer Nutreco in Mosa Meat. Nutreco investeerde eerder al in het kweekvleesbedrijf. In drie investeringsronden heeft Mosa Meat in totaal 85 miljoen dollar opgehaald. Het geld kwam onder andere van het Luxemburgse Blue Horizon Ventures, een fonds dat in voedseltechnologie investeert, De Bell Food Group, de grootste vleesverwerker van Zwitserland en Japanse conglomeraat Mitsubishi.