Beursnieuws Duurzaamheid Wedstrijden

NK plantaardig koken: nieuwe kookwedstrijd ‘De Groene Koksmuts’ daagt koks uit!

Aangeboden door: Horecava
maandag, 26 september 2022

Op dinsdag 20 september, tijdens Gastvrij Rotterdam, presenteerde het Gastronomisch Gilde haar nieuwe wedstrijd: De Groene Koksmuts. Bij dit Nederlands Kampioenschap bereiden deelnemers gerechten die 100% plantaardig zijn. De voorronde is toegankelijk voor elke chef vanaf 18 jaar en vindt plaats tijdens Horecava. De finale zal plaatsvinden op Gastvrij Rotterdam 2023.

Plantaardig koken krijgt steeds meer aandacht in de gastronomie. Door het introduceren van het NK plantaardig koken wil het Gastronomisch Gilde en haar partners (Gastvrij Rotterdam, Horecava, HANOS en Food Inspiration) koks blijven uitdagen om te zoeken naar smakelijke alternatieven voor dierlijke ingrediënten.

Uitdagingen en kansen van plantaardig koken

Voorafgaand aan de bekendmaking spraken Björn Massop, Guus Vredenburg en Sander Verschuren met elkaar over uitdagingen die plantaardig koken met zich meebrengt. Ook besproken zij onder leiding van Ramona van Zweden de kansen. Uit het rondetafelgesprok kwam vooral naar voren dat de Nederlandse Gastronomie en foodservice toe is aan de volgende stap op het gebied van plantaardig koken.

“Met de aftrap van deze wedstrijd geven we samen met onze partners een extra push richting chefs om plantaardig koken een plek te geven in hun keuken. De plantaardige sector is enorm in opkomst. Zo bleek ook op Gastvrij Rotterdam met het grootste themapaviljoen ooit het “Vegan Taste Lab“. Deze wedstrijd is dan ook een logische aanvulling op het aanbod. Tijdens de finale in september 2023 komt de hele sector op deze manier bij elkaar”, Robert Melaard, directeur Gastvrij Rotterdam.

Inschrijven NK plantaardig koken

De inschrijving voor de Groene Koksmuts is nu geopend. Inschrijven doe je via de site van het Gastronomisch Gilde en is mogelijk tot maandag 31 oktober.

HANOS Gouden Koksmuts

Bekijk ook de deelnemers die tijdens de finale op Horecava 2023 strijden om de HANOS Gouden Koksmuts.