Nieuwe tweesterrenchefs heel blij met erkenning in raar jaar

Aangeboden door: Horecava
zaterdag, 27 maart 2021

Het had het jaarlijkse hoogtepunt voor gastronomisch Nederland moeten worden maandag, maar door een technische storing lekte zaterdag al uit welke tien restaurants in Nederland dit jaar in elk geval een Michelinster krijgen.

Acht daarvan krijgen een eerste ster. Brut172 van chef Hans van Wolde in Reijmerstok (Limburg) sleept er zelfs twee in de wacht en Restaurant 212 Amsterdam krijgt er een tweede bij.

Van Wolde zegt in een reactie wel te hebben gerekend op één ster. “Maar twee?” De chef-kok kreeg er al eens eerder twee, voor zijn voormalige restaurant Beluga. Zijn nieuwe horecazaak opende hij vorig jaar maart, vlak voor de lockdown, en is eigenlijk nog maar vier maanden open geweest. De onderscheiding is zaterdagmiddag gevierd met een broodje gebakken ei en een flesje bubbels voor het hele team.

Welzijn gast

Van Wolde zei ervan overtuigd te zijn dat de beoordeling door de Michelin-inspecteurs (ze zijn drie keer bij hem geweest) steeds meer gericht is op het bord en op het welzijn van de gast. “Het gaat niet meer om belevingen, om visuals aan de muren, om allerlei gekkigheid. Ik was er klaar mee, met 1600 ingrediënten, met 200 soorten brood en dat aangereikt met zilveren handschoentjes. Het gaat erom dat het eten lekker is en dat de gast centraal staat.”

Richard van Oostenbrugge die samen met Thomas Groot Restaurant 212 runt, kan zijn geluk ook niet op met ster nummer twee. “We hadden een zware nacht want ons kleintje krijgt vier nieuwe tanden, dus toen mijn compagnon belde drukte ik hem eerst weg. Maar toen zag ik dat we twee sterren hadden en stond ik heel stil – want iedereen sliep eindelijk – te springen in de slaapkamer.” Van Oostenbrugge hoopte al een tijdje op een tweede ster. “We geven onwijs veel gas met ons hele team, dus als je hem dan krijgt is dat heel gaaf.” De erkenning voelt extra goed in deze zware coronatijd. “Als we weer open mogen, komen we met ons allermooiste menu ooit en maken we er voor iedereen een feestje van.”