Food en Wine Inspiratie

Neem de inspiratie van je reis mee de keuken in

Aangeboden door: Gastronomixs
woensdag, 7 september 2022

Op reis doet elke kok bergen inspiratie op, van spannende combinaties en interessante smaken tot onbekende producten. Hoe vertaal je deze nieuwe ideeën naar de professionele keuken en naar jouw menu? En hoe voeg je er een eigen signatuur aan toe? Gastronomixs neemt je mee op reis door de meest interessante smaakregio’s van de wereld, en laat je zien hoe je culinaire ideeën van over de grens toepast in je menu.

Ontdek Gastronomixs en de wereldsmaken

Gastronomixs helpt koks in hun culinaire, creatieve proces door duizenden recepten aan te bieden in de vorm van bouwstenen, ofwel componenten. Denk hierbij aan recepten als citroensorbet, intens tomatenpoeder, sous vide gegaarde zalmfilet of spongecake van peterselie. Met deze componenten kun je razendsnel nieuwe gerechten creëren, of bestaande aanpassen.

Naast vele basisrecepten en moderne technieken, worden ook typerende componenten in kaart gebracht van interessante landen en regio’s. Vandaag gaat de reis naar Scandinavië, Thailand en het Midden-Oosten!

Scandinavië

Scandinavië is een smaakregio die bestaat uit: Noorwegen, Finland, Denemarken, Zweden en IJsland. Ook bekend als de Nordic Region waaruit de Nordic Cuisine is ontstaan. Van oudsher worden veel producten geconserveerd en gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan het zouten en roken van vis en vlees of het drogen van groenten. Het gebruik van specerijen is beperkt gebleven, omdat deze technieken van zichzelf al een karakteristiek en sterk aroma geven.

Eén van de bekendste bereidingen is natuurlijk gravad lax, een traditionele bereiding die je kunt gebruiken als aperitief of in combinatie met andere ingrediënten. Of gebruik de bijzondere infusie van kaaswater om te serveren bij bereidingen van aardappel of tomaat. Gefermenteerd bleekselderijsap heeft een rijke smaak – van fris zuur tot intens en complex – en is de perfecte smaakmaker voor in een dressing.

Thailand

De Thaise keuken brengt een harmonie van smaken, texturen en kleuren. Het staat bekend om kraakvers, aromatisch, pittig en verfijnd eten. De basis is vaak rijst of noedels, gecombineerd met verse groenten en vlees, vis of kip. De eetcultuur heeft invloeden ondergaan uit China, Europa en India.

De algemene smaakmakers van de Thaise keuken zijn; nam pla, verse kruiden, knoflook, Thaise chilipepers en limoen- of tamarinde sap. In de gerechten streeft men naar een balans tussen pittig, zuur, zout en zoet.

Je kunt de smaak van Thailand in gerechten op jouw menu toepassen door je eigen droge gele curry te maken. Of gebruik een Thaise vinaigrette met groene mango, een echte smaakexplosie! Daarnaast is de klassieke tom kha gai een ware publiekslieveling, die je ook in de vorm van een crème of saus zou kunnen serveren.

Midden-Oosten

Een keuken vol met geurende kruiden, specerijen en een enorme liefde voor zoet: dan proef je het Midden-Oosten! De Arabische keuken heeft een paar kenmerkende ingrediënten, zoals kikkererwten (denk aan hummus & falafel) en bulger en couscous zijn de basis voor de meeste gerechten. In de meeste desserts spelen dadels en rozijnen een grote rol. Bekende smaakmakers zijn: za’atar, tahin, baharat, sumak en pekmez.

Sumak is een fruitig, zuur besje dat in een sumakdressing perfect combineert met andere Midden-Oosterse smaken als granaatappel en tijm. Het originele Turkse cacik is een echte topper en op alle niveaus van de gastronomie toepasbaar: als dip, saus, dressing en zelfs verdund als ijskoude zomerse soep. Kibbeh nayeh is een soort tartaar van lamsvlees, bulgur, ui en specerijen waarmee je alle kanten op kunt om te serveren.

Met welke wereldsmaak ga jij aan de slag?

Weet je al welke smaken je gaat toepassen in jouw menu? Als je elk ingrediënt in een gerecht ziet als een bouwsteen, zoals LEGO©, dan is deze altijd te vervangen. Zo wissel je razendsnel van smaak of textuur. De volgende keer nemen we je mee op reis naar de smaken van Griekenland, Japan en Peru.

Kun je daar niet op wachten? Neem dan een proefaccount van twee weken op Gastronomixs. Tussen de bijna 5.000 (!) componenten vind je gegarandeerd bereidingen die bij jouw kookstijl passen.