Horecava Mobile Food photography & app tips

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 2 januari 2020

Marleen Visser is food fotograaf & stylist, jurylid van de Horecava Innovation Awards én ze is staat tijdens Horecava op het Media Café. In dit stuk geeft ze je tips & tricks over (food)fotografie tijdens de beurs.

In de vorige Scoops gaf ik aan wat de nummer één fotografie-tip is: ‘maak gebruik van natuurlijk licht’. Deze tip gaat natuurlijk niet op tijdens beurzen. Je hebt het te doen met het licht dat aanwezig is en dat enorm kan variëren. Maar dit betekent niet dat je de situatie niet een béétje kunt manipuleren om beter beeld te krijgen met je mobiele telefoon. Niet alleen de situatie, maar ook het beeld zélf kun je daarna heel goed bewerken met een paar handige mobiele apps.

Een betere fotografie-situatie creëren

Op beurzen hangen vaak sterke lampen die slagschaduw kunnen creëren. Om voor een iets zachtere schaduw te zorgen, kun je zelf in het licht gaan staan. Er is licht genoeg in de Rai tijdens de Horecava om dan nog een goede foto te kunnen maken. Weersta in ieder geval de verleiding om je flits te gebruiken, want daarmee krijg je ongezellig licht en die harde slagschaduw die je dus niet wilt.

Neem een foto weloverwogen. Eén seconde, een extra scherpe blik en je kun een beeld al een stuk beter maken. Niets vervelender dan dat je later je waterfles (natuurlijk wel een herbruikbare, maar niet de meest fotogenieke) in je beste foto ontdekt. Nou ja, niet je beste foto dus…

En voor de verandering: denk eens aan iemand die eten vasthoudt.


Beeld: Marleen Visser voor Hagelswag

App-tips

Om foto’s zo goed mogelijk te bewerken op je telefoon, zijn er enkele apps beschikbaar die al een tijden op de markt zijn en hun dienst ondertussen wel hebben bewezen. Mijn absolute favorieten zijn VSCO, Snapseed, Lightroom Mobile en WordSwag, waarvan de eerste drie gebruikt worden om te bewerken en de laatste om social media posts mee te maken. Allen te vinden in de Google Play Store en Apple App Store.

Zelf maak ik het meest gebruik van VSCO, Lightroom Mobile en WordSwag. VSCO en Lightroom (deze versie komt al heel erg in de buurt van de desktop versie) zijn erg handig voor het snelle bewerken van beelden. VSCO heeft talloze filters die je kunt gebruiken. En bij beide komt het aanpassen van de witbalans ook vaak goed van pas, zeker bij het gebruik van kunstlicht tijdens de beurs.


Beeld: Marleen Visser

De meest gestelde vraag die ik heb gehad via Instagram DM’s het afgelopen jaar, is hoe ik mijn Instagram Stories maak. Word Swag! is het antwoord. Zelf gebruik ik deze app dan ook voornamelijk voor Instagram Stories, maar hij kan ook ingezet worden voor andere social media kanalen. In de app kies je eerst voor de gewenste maat foto en/of welk kanaal, waarna je de keuze voor het lettertype maakt en eventueel uit een aantal andere instellingen kiest. Let er wel op dat tags niet werken in deze app, dus dat je die bij het posten van je story zelf toevoegt.

Ter voorbereiding van Horecava

Als je WordSwag van tevoren hebt uitgeplozen, kun je bepalen welke WordSwag-stijl het beste bij je bedrijf past, dat scheelt je tijdens de beurs een hoop tijd. Hetzelfde geldt voor VSCO en Lightroom Mobile: een handigheidje in deze apps is dat je volledige bewerkingen van het ene beeld op het andere kunt kopiëren.

Ik wens jullie een super mooie en succesvolle Horecava!

Marleen

Marleen Visser Food Photography »

Volg Marleen op Instagram »

Tekst en beeld: Marleen Visser