Levent Türkmen van SUREbusiness

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
donderdag, 8 april 2021

Het is vanzelfsprekend dat gastvrijheid vrijwel overal een rol speelt. Binnen de horeca, op school, bij je vrienden thuis, maar...

Het is vanzelfsprekend dat gastvrijheid vrijwel overal een rol speelt. Binnen de horeca, op school, bij je vrienden thuis, maar ook op de werkvloer buiten de horecabranche om.

Heeft u vroeger in de horeca gewerkt? Zo ja, hebben de dingen die u daar hebt geleerd u later geholpen buiten de horecabranche?”, vroegen wij Levent Türkmen.

Hoe kleed je gastvrijheid aan?

“Ik denk dat het meer te maken heeft met hoe je als mens in elkaar zit, qua servicegerichtheid.Wat Türkmen wel heeft meegenomen vanuit zijn horeca-ervaring, is dat het belangrijk is de gasten of medewerkers het naar hun zin te maken. 

Wat SUREbusiness onderscheidt van de concurrenten is, volgens Türkmen, de sfeer en de inrichting van zijn kantoorpand. Waar de concurrenten nog een standaard kantoor met TL-licht hebben, heeft Türkmen’s kantoor juist een moderne, rustgevende uitstraling. Ook heeft het bedrijf een bar, een lounge, een kleine bibliotheek en zelfs een pingpongtafel. Daarnaast zijn de medewerkers niet gekleed in jasje dasje of een mantelpakje, maar smart casual. Het is belangrijk voor hem dat iedereen zich comfortabel kan kleden en voelen binnen het bedrijf.

Zijn tip voor anderen is dan ook, dat ze de inrichting van hun kantoor warm en professioneel zouden moeten maken. Dit zorgt er voor dat gasten en medewerkers zich welkom voelen. Türkmen vindt daarbij ook dat gastvrijheid begint bij hoe je je gedraagt. Openheid en anderen introduceren aan de gast spelen hier een significante rol in.

Wat ook bevorderlijk is voor de sfeer, is dat er op vrijdagmiddag met de aanwezige werknemers vaak een borrel na het werk gedaan wordt. Door samen de week af te sluiten, haal je het formele deel weg. Ook staan er verschillende flessen champagne bij de bar. Deze worden samen met de medewerkers opengemaakt wanneer er een bepaalde winst is gemaakt. Hierna worden deze voorzien van datum en tentoongesteld als een mijlpaal.

“gastvrijheid begint bij hoe je je gedraagt”

SUREbusiness verblijfsruimte

Vanaf het eerste moment…

Het verwelkomen van klanten en partners start al bij het contacten via telefoon of email. Het is belangrijk dat de gast vanaf moment één zich al welkom voelt binnen het bedrijf. Door al te beginnen met een duidelijke uitleg om bij het kantoor te komen is al een mooie stap. Bij ontvangst verwelkomen, jas ophangen in de ontvangstruimte en eventueel een kopje koffie aanbieden voor als de gast een moment moet wachten. Vaak is dit niet het geval en kan de klant of partner gelijk meelopen het kantoor in. Dan krijgen ze een korte rondleiding met uitleg en worden ze op hun gemak gesteld. Dan aan de bar krijgen ze koffie of thee aangeboden en start het formele deel.  

Door de Coronapandemie, komen er minder mensen langs dan voorheen. Toch blijft de procedure van verwelkoming hetzelfde, maar natuurlijk met wat extra meters tussen klant en medewerker. 

Wat Levent zou meegeven aan zijn jongere zelf is dan ook om altijd jezelf open te stellen en ervoor te zorgen dat je altijd één of twee vragen paraat hebt om het ijs te breken. Zorg dan ook dat dit geen gesloten vragen zijn. Een vraag als “Hoe was de reis hier naartoe?” werkt dan ook beter in je voordeel dan “Was de weg naar het kantoor makkelijk te vinden?”. Door open vragen achter de hand te hebben, weet je de ander beter aan de praat te krijgen. 

SUREbusiness entrance with owner en employees

“Door open vragen achter de hand te hebben, weet je de ander beter aan de praat te krijgen.”

 Wanneer je op jonge leeftijd begint met een bijbaantje binnen de horeca, leer je al vroeg verschillende handigheden die op latere leeftijd mooi zijn meegenomen. Hieronder vallen bijvoorbeeld communicatie, omgaan met stress, multitasking, omgang met moeilijke mensen en alert zijn. Deze handigheden zijn fijne skills om later te gebruiken. Toch zegt Levent Türkmen dat gastvrijheid begint bij hoe jij je gedraagt. Ja, je kan het aangeleerd krijgen, maar het start bij jou. 

Logo gastvrijheidscoach, https://www.gastvrijheidscoach.nlhttps://www.gastvrijheidscoach.nl

Auteurs: Lyza Zanetti & Serra Türkmen