Juryleden NK Jonge Koks t/m 25 jaar bekend

Aangeboden door: Horecava
donderdag, 19 december 2019

Op woensdag 15 januari 2020 strijden acht fanatieke, jonge chefs met elkaar om naast de eerste prijs, de titel van ‘NK Jonge Kok 2020’ in zijn of haar zak te steken. Maar natuurlijk wordt er geen winnaar gekozen, zonder dat een strenge maar rechtvaardige jury aanwezig is om alle culinaire creaties te proeven en hun mening erover te geven.

De juryleden worden elk jaar aangesteld door het bestuur van het Gastronomisch Gilde. De jury bestaat uit een voorzitter en een aantal door het bestuur geselecteerde (SVH Meester)koks. De keukenjury informeert de andere juryleden over de bevindingen in de wedstrijdkeuken. De jury beoordeelt de prestaties van de deelnemers en bepaalt de uiteindelijke winnaar.

De NK Jonge Koks-jury van aankomend jaar bestaat gedeeltelijk uit dezelfde vakgenoten die de gerechten van de HANOS Gouden Koksmuts- en de NK Leermeester-Leerling-deelnemers zullen beoordelen, maar ook nieuwe, ervaren namen zijn onderdeel van deze jury: Alain Alders, Bert van Manen, Alfred van Dijk, Waldrik Kremer en Dennis van den Beld. Lees hieronder meer over hun culinaire carrière en op welke ‘specialiteiten’ zij waarschijnlijk zullen letten tijdens hun beoordelingen.

Alain Alders

SVH Meesterkok Alain Alders is Executive Chef bij De Vrienden van Jacob*. Alains gerechten zijn geschoeid op een klassiek-Franse leest, met Mediterrane accenten. “Topgastronomie moet vooral niet te stijf zijn, ik beschrijf mijn stijl van koken graag als ‘losjes’,” geeft hij aan. Alain wijst erop dat talent en culinaire ervaring natuurlijk heel belangrijk zijn, maar net zo belangrijk is dat je je vak elke dag weer met liefde uitoefent. Zonder passie en maximale concentratie kom je niet tot topprestaties, is hij van mening.

Alain werkte eerder onder meer bij de Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag en Corona in Den Haag. Hij doorliep diverse stages bij gerenommeerde restaurants in diverse Europese landen, waarbij vooral het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Akelare in San Sebastián veel indruk op hem maakte. (Bronnen: devriendenvanjacob.nl en receptenvantopchefs.nl)

Waldrik Kremer

Waldrik Kremer is chef-kok bij en eigenaar van Sogno Catering Tilburg. Binnen het bestuur van het Gastronomisch Gilde is hij verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Wedstrijden’. Dit houdt in dat hij wedstrijden mede-organiseert en jureert bij verschillende competities. Daarnaast is Waldrik al jaren verbonden aan het nationaal kookteam, het Culinary Team the Netherlands (CTTN). Als team manager draagt hij zijn steentje bij, zowel organisatorisch als uitvoerend. Met het CTTN neemt hij deel aan internationale wedstrijden. Waldrik vindt dat wedstrijdkoken een mooie manier is om uiting te geven aan je vak en dat het een waardevolle uitdaging is om je te kunnen meten met collega’s. (Bron: gastronomischgilde.nl)

Bert van Manen

Bert van Manen is SVH Leermeester en Examinator, en voormalig executive sous-chef / chef-kok van het Steigenberger Kurhaus Hotel aan de kust van Scheveningen-Den Haag. Momenteel is hij chef-kok bij Fratelli ’t Witte Huis in Pijnacker, een modern en sfeervol restaurant met een keuken die luxe, fijne Italiaanse gerechten serveert. Service en gastvrijheid staan bij hen hoog in het vaandel en zijn vanzelfsprekende onderdelen van hun dagelijkse werkzaamheden.

Bert is samen met Waldrik team manager van het Culinary Team the Netherlands.
(Bronnen: linkedin.com en fratelli.nl/pijnacker)

Alfred van Dijk

Alfred van Dijk, chef-kok van Restaurant Het Oude Dykhuys, kookt met zijn team gerechten van klassieke eenvoud tot eigentijdse creaties van pure klasse. Alleen de beste ingrediënten, streek-producten en bereidingen vinden hun weg naar de menukaart, welke de seizoenen nauwkeurig volgt. Alfreds perfecte motto: “Versheid en kwaliteit overleeft alles en iedereen”.
Alfred is winnaar van vele prijzen. Zo won hij al eens eerder de Wynand Vogel Bokaal en de HANOS Gouden Koksmuts-wedstrijd. Verder is Alfred teamchef van het Culinary Team the Netherlands, waar hij ook meerdere medailles mee in de wacht wist te slepen. (Bronnen: hetoudedykhuys.nl en missethoreca.nl)

Dennis van den Beld

Dennis van den Beld is de met Michelinster bekroonde hotelchef van Het Roode Koper* in Leuvenum, welke zeven dagen per week open is en zowel lunch als diner draait. Dat harde werken en die druk heeft hij nodig om te blijven presteren, geeft hij aan. Daarom doet Dennis ook graag mee aan kookwedstrijden op het hoogte niveau, samen met zijn andere teamgenoten van het Culinary Team the Netherlands. Veel mensen vinden het gek dat hij naast zijn ‘heftige’ baan ook meedoet aan wedstrijden. “Als je een dag traint, ben je echt kapot. Het is allemaal extra.”

Toen Dennis net een jaar bij Het Roode Koper aan het werk was, kreeg hij een eerste Michelinster. Hij werd toen al aangekondigd als ‘award winning chef met ster-ambities die vanuit zijn hart kookt’. Deze chef-kok geeft aan dat hij het behalen van drie sterren als zijn ultieme doel ziet: “Dat lijkt me echt fantastisch. Ik weet nu wat het inhoudt en ga verder met mij ontwikkelen en gerechten verfijnder maken.” Het is duidelijk dat qua verwachtingen de lat hoog zal liggen bij dit jurylid.
(Bronnen: myramadeleine.com en rtlz.nl/business/ondernemen)

De NK-wedstrijden vinden plaats in open keukens tijdens de Horecava in RAI Amsterdam, waardoor geïnteresseerde bezoekers direct vanaf de opening van de beurs met de strijdende deelnemers kunnen meekijken.


Noot voor redacties (niet ter publicatie):
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marjolein de Haas-Hebink, Brand marketing manager van RAI Amsterdam. Bereikbaar via +31 (0)6 15 45 42 97 en e-mail op m.d.haas@rai.nl