Koude Dranken

Italiaanse bieren in Nederland: pils of bier geblend met wijn?

Aangeboden door: ANP
woensdag, 10 maart 2021

Het Italiaanse biertje Birra Moretti is nu ook in de Nederlandse supermarkten te koop, laat moederbedrijf Heineken dinsdag weten. Italië is veel meer een bierland dan de meeste mensen weten, zegt biersommelier Fiona de Lange.

“In Italië zitten meer bierbrouwerijen dan in Nederland en België samen”, vertelt De Lange aan het ANP. “Vooral in Noord-Italië heeft elke regio zijn kleine brouwerij.”

Die kleine brouwerijen staan bij bierkenners gek genoeg vooral bekend om hun speciale ‘wijnsmaak’. “Bier wordt daar geblend met wijn, of ze gebruiken een wijngist voor de vergisting. Soms vindt er ook een hergisting plaats in een wijnvat”, zegt de biersommelier. “Ze gebruiken ook veel kruiden en vruchten, die smaak is echt Italiaans.”

Borrel

Volgens De Lange past op die manier het bier meer bij het eten. “Hier in Nederland drinken we vaak wijn bij het eten en bier bij de borrel. In Italië is drinken en eten veel meer met elkaar verbonden. De bieren zijn daarom ook wat subtieler en soepeler.”

Ook het nieuwe Italiaanse bier in Nederlandse schappen, Birra Moretti, heeft een wat subtielere smaak. Het is wel gewoon een pils, geen speciaalbier. “Met alle respect, dat is wel het minst bijzondere biertje van dat land”, zegt bierkenner De Lange. Ze legt uit dat de speciale ‘wijnbieren’ nog weinig geëxporteerd worden, omdat ze allemaal een regionale functie hebben.

Italiaanse gerechten

De speciaalbieren van Italiaanse brouwerij Baladin maken wel langzaam hun opmars in Nederland. Ook pils van Peroni, een ander bekend groot biermerk uit Italië en een zustermerk van Grolsch, is al langer in Nederland te krijgen.

Birra Moretti is sinds 1996 onderdeel van Heineken en was al verkrijgbaar in meer dan veertig landen wereldwijd. Heineken wil Birra Moretti in de Nederlandse supermarkten veelal presenteren met Italiaanse gerechten, geeft marketingmanager Yvonne de Liefde aan.