Koffie Thee Cacao Entree Magazine Inspiratie

6 inspirerende internationale koffie- en theebars

Aangeboden door: Entree Magazine
woensdag, 20 september 2023

Ben je op zoek naar horecabedrijven met als specialisme koffie of thee? Entree Magazine selecteerde zes hotspots in binnen- en buitenland. Is Cafe X op de luchthaven van San Francisco de toekomst van de koffiebar?

1. TRUTH. Coffee Roasting in Kaapstad 
Wie TRUTH. Coffee Roasting in Kaapstad binnenloopt, kijkt zijn ogen uit. De ‘steampunk stijl’ doet denken aan de industriële jaren 20: van de vintage gietijzeren brandtrommels en de excentrieke decoraties tot de kleding van de barista en de locatie in een voormalig pakhuis. Niets valt uit de toon in het door Haldane Martin ontworpen design. Ook bijzonder: de eigen branderij waar barista’s met de hand koffie branden – tevens voor verkoop aan horeca, de bijbehorende Truth Coffee Barista Academy én de transformatie van TRUTH. Café naar dessertbar en fine dining restaurant TRUTH. After Dark (na 18.00 uur). David Donde opende de zaak in 2012 en in 2015 en 2016 riep UK Telegraph deze zaak uit tot beste koffiebar ter wereld.

Foto: Mickey Hoyle

2. Starbucks Reserve Roastery in Chicago
De één noemt het een designtempel, de ander een koffietheater of een experience centre. Duidelijk is in elk geval dat de gloednieuwe en gigantische Starbucks Reserve Roastery – een innovatief label van de Amerikaanse koffiegigant – in Chicago een bezoek waard is. Zo drink je (non-alcoholische) koffiecocktails in de Arriviamo Cocktail Bar en cold brew-koffie uit oude whiskyvaten in de Barrel-Aged Coffee Bar. In de Experiental Coffee Bar serveren barista’s bovendien vernieuwende creaties en het hele brandproces zie je in de Scooping Bar. Met vier verdiepingen en een dakterras is dit de grootste Starbucks wereldwijd. Starbucks Reserve Roastery heeft ook vestigingen in Milaan, New York, Seattle, Shanghai en Tokio.


3. Man Met Bril Koffie in Rotterdam
Er komen steeds meer kleine koffiebranderijen in Nederland met een eigen koffiebar. Een voorbeeld daarvan is Man Met Bril Koffie, inmiddels een begrip in Rotterdam en daarbuiten. Eigenaar en expert Paul Sharo begon met een branderij die alleen leverde aan bedrijven in Rotterdam. Inmiddels heeft hij een bijbehorende en prijswinnende koffiebar (open sinds 2015) met cursusmogelijkheden, opent hij later dit jaar een tweede locatie én levert hij ook buiten Rotterdam. Een groot deel van de koffiebonen haalt Sharo uit El Salvador.

Foto: Sophia van den Hoek

4. Cafe X in San Francisco en Dubai
Bij de twee locaties van Cafe X (twee op de luchthaven van San Francisco en een in the Museum of the Future in Dubai) maakt niet een ‘echte’ barista de bestellingen, maar een robot. Gasten bestellen bij deze volledig geautomatiseerde koffiebar hun koffie via een app en een grote robotarm maakt de koffies in een mum van tijd klaar. De één vindt het een ideale oplossing voor plekken waar veel mensen tegelijk komen of waar mensen haast hebben. De ander vraagt zich af: is dít de toekomst van de koffiebar?

5. T’s in Amsterdam
Sufian Alariachi en Nazish Saleem willen met T’s, in de Amsterdamse wijk de Baarsjes, het imago van thee veranderen. Dat de theewereld zeer uitgebreid is, wordt hier duidelijk: tegen de muur staan bijna honderd koperen blikken met verschillende theesoorten en zelfgemaakte blends en de menukaart gaat van verse ijsthee van de tap tot de Very Berry Mojito, Iced Macho Matcha Latte (zie foto) en zelfs kaasthee (!). Deze laatste is populair in Azië en is een vers gebrouwen groene jasmijnthee of zwarte thee met een laag kaas erop. Daarnaast helpt T’s horecazaken, waaronder Mama Kelly in Amsterdam, bij het neerzetten van een high-teaconcept. 

Foto: Jim Ellam

6. Bonanza Coffee Roasters in Berlijn
In 2006 opende koffiebar en -branderij Bonanza in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg en in 2016 opende er een tweede locatie in een oud pakhuis in de wijk Kreuzberg. Eigenaren Yumi Choi en Kiduk Reus branden de bonen zo licht mogelijk via de retro-innovation-methode, waarbij ze oude en nieuwe technieken combineren. Specialiteit is de zelfgemaakte cascara, (ijs)thee van de schillen van koffiebessen. Overigens zit er een Nederlands tintje aan deze minimalistisch ogende locatie: het Rotterdamse bedrijf Modiste richtte deze flagship store in.