Innovatieve horecaondernemers in Top 100 KVK

Aangeboden door: ANP
donderdag, 21 januari 2021

In de 15e editie van de Innovatie Top 100 lijst van de Kamer van Koophandel (KVK) staan dit jaar meerdere ondernemers die werken in, of voor de horeca. De bekendmaking van Top 100 vond donderdagmiddag plaats via een drukbezochte videocall, waarbij koning Willem-Alexander digitaal aanwezig was.

Dit jaar staat de prijsuitreiking voor innovatieve midden- en kleinbedrijven in het teken van ondernemen in crisistijd. “Juist in deze tijd wil je laten zien dat je met innovatie mooie dingen kan doen”, zegt Susi Zijderveld, voorzitter van de Raad van Bestuur van KVK, vanuit een lege zaal tegen alle deelnemers aan de videocall.

De nominaties zijn gebaseerd op onder andere de impact voor de betreffende branche. De Somnox Slaaprobot, die mensen sneller en beter in slaap laat vallen, veroverde dit jaar de eerste plaats. Maar ook bedrijven uit de horeca staan dit jaar in de top 100.

Wiebelende terrastafels

Zo staat de zelfstabiliserende terrastafel van RoXTable op plek 23 in de toplijst van de KVK. Het bedrijf Invend wilde een einde maken aan wiebelende tafels op het terras en bierviltjes onder de poten. Het onderstel van hun tafel heeft twee beweegbare poten die zichzelf automatisch afstellen en het tafelblad rechthouden op iedere ondergrond. Wordt de tafel verplaatst, dan veranderen de poten mee.

Ook de Yoghurt Barn, die meerdere locaties heeft in Nederland in onder andere Amsterdam, Breda, Eindhoven en Den Haag, krijgt van de KVK een plek (81) op de lijst met innovatieve bedrijven. De zuivelbar wil ‘klimaatpositief’ en CO2-neutraal ondernemen. Dat betekent dat elke klant een positieve impact heeft op het klimaat.

Op plek 96 staat de Nederlands-Griekse chefkok Jonathan Karpathios met zijn vegetarische ‘bieterbal’. De bitterbal van rode biet was de eerste snack in Nederland die vlees-vrij is en geen kunstmatige toevoegingen heeft. De Bieterbal won de Karel de Vos Innovatie Award in 2016. Nu staat de snack in veel horecazaken op de kaart.

Er staan in totaal 16 bedrijven uit de food en agro sector en 15 bedrijven uit de creatieve industrie op de ranglijst. Uit de ICT-sector (18 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.