Interieur en Design Tech en Dienstverlening Horecatrends

Hybride Hotels, van concept naar trend

Aangeboden door: Gastvrijheidscoach
dinsdag, 1 februari 2022

Hybride hotels, wat zijn het, wat voor kansen biedt het en waarom werkt het in Nederland zo goed? In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we mooie voorbeelden hoe ook jouw hotel (deels) hybride kan worden.

Stijging in aantal thuiswerkenden

Ondertussen is het al bijna twee jaar dat een groot gedeelte van de Nederlanders (verplicht) thuiswerkt. Met daar tussen periodes dat weer voorzichtig met bekeringen naar kantoor gegaan mocht. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid steeg het aantal (bijna) volledige thuiswerkende van 2% naar 45-56%. Waarbij iedereen in het begin nog wel de positieve kanten zag, werd het na verloop van tijd steeds duidelijker dat er ook een hoop nadelen aan het (volledig) thuiswerken zitten. Vaak waren de omstandigheden verreweg van ideaal: meer persoonshuishoudens zonder extra (werk)kamer om af te zonderen tijdens belangrijke meetings, kinderen die niet naar school of het kinderdagverblijf konden en die dus ook vaak thuis les en aandacht nodig hadden of buren die aan het verbouwen zijn en zorgen voor geluidsoverlast.

Daling in hotelbezetting

In de afgelopen twee jaar is net zoals de horeca branche  ook de reis branche hard geraakt door alle maatregelen. Reisverbod na reisverbod werd afgegeven en er kwamen nauwelijks meer buitenlandse toeristen naar Nederland. Dit resulteerde in lege hotels en een grote omzet daling. Aan de andere kant zorgde deze verandering voor creativiteit bij hoteliers om toch nog bezetting te creëren. Zo gingen we massaal op vakantie of een weekendje weg in eigen land, de zogenoemde staycations.

Naast mooie arrangementen met horeca op de kamer of bezorging bij het hotel, faciliteerden steeds meer hotels werkplekken. Vooral in de grote steden waar mensen vaak klein behuisd zijn en dicht op elkaar wonen is dit een uitkomst voor veel thuiswerkenden. Een concept dat al bestond in verschillende hotels in Nederland werd een grote trend. Steeds meer hotels begonnen zich te profileren als ‘hybride hotels’.

Foto: ZOKU Amsterdam

Zoku als pionier

Voor de coronacrisis was het aantal thuiswerkenden in Nederland al een stuk hoger dan in andere Europese landen. Hierdoor werkte het hybride hotels concept, net als bijvoorbeeld flex offices, in Nederland ook vóór de coronacrisis al beter dan in andere Europese landen. In dat opzicht is Nederland een voorloper. Eén van de hotels in Nederland die begonnen is met het concept is Zoku Amsterdam. Bij Zoku kun je al sinds 2016 een kamer huren om te werken. Met verschillende concepten springen zij in op de behoefte van de werkende gast. Zo bieden ze een maandelijks lidmaatschap, gezamenlijke werkruimtes (mits dit weer is toegestaan) of  een privé werkloft in combinatie met een heerlijke lunch uit eigen keuken die geserveerd wordt op je eigen kamer. Ideaal om zo toch inkomsten te genereren, een nieuwe klantenkring op te bouwen en toch je kamers te bezetten. 

Wat zijn hybride hotels?

Hybride hotels zijn hotels die naast een nachtje heerlijk overnachten, dineren en ontbijten ook flexibele werkplekken aanbieden in het hotel. Dit kan zowel aan zelfstandigen als bedrijven. De werkplekken bevinden zich veelal in de hotelkamers of speciale meetingrooms. Deze zijn dan zo ingericht dat er prettig en corona-proof gewerkt kan worden. Er is een groot bureau, prettige (bureau)stoel, snelle wifi, roomservice om je lunch te bestellen en eventueel een mogelijkheid om gasten te ontvangen. Dit en dat mensen in deze tijd snakken naar een verandering van omgeving, behoefte hebben aan een stille werkplek waar ze geconcentreerd kunnen werken en het feit dat ze even echt uit huis zijn, maakt van een hotel vaak een ideale werkplek. 

Vaak is het huren van een hybride hotelwerkplek niet verbonden aan een lange termijn verplichting, maar je kunt gasten wel aan je verbinden door bijvoorbeeld een maandelijks lidmaatschap of een 10-rittenkaart. Hierdoor bied je wel de flexibiliteit aan die vaak zelfstandigen of kleine bedrijven fijn vinden, en heb je ook omzet zekerheid. Want naast het verhuren van de kamer kun je als hybride hotel eenvoudig inspringen op de behoeften van de gast. Met bijvoorbeeld extra F&B of andere services zoals gebruik maken van de spa na een dag hard werken. 

Hybride Hotels springen ook in op de trend dat steeds meer bedrijven geen vaste kantoorlocatie meer (willen) hebben en dat er overal online gewerkt kan worden. Door werkruimtes aan te bieden aan deze bedrijven is er toch de mogelijkheid af en toe of op bijvoorbeeld maandelijkse basis te vergaderen met het team, terwijl ze geen vast kantoor nodig hebben. Daarnaast biedt een hybride hotel ook een leuke ontmoetingsplek van gelijkgestemde of collegas, wordt het hotel meer onderdeel van de omgeving dan wanneer er alleen toeristen in het hotel zijn en dient het als extra inkomstenbron voor de hotels.

Tips voor hybride hotels in  de 5 grote steden

Inmiddels zitten er hybride hotels door heel Nederland. Hieronder enkele hotel uitgelicht.

  • AmsterdamPark Inn by Radisson Amsterdam City West

Bij Park Inn by Radisson Amsterdam City West bieden ze grote en rustige kamers waar de werkende gast tussen de bedrijven door gebruik mag maken van de wellness faciliteiten van het hotel. De kamers hebben, naast de normale faciliteiten, ook een toetsenbord, muis, extra tweede scherm voor bijvoorbeeld conference calls en printservices.

  • Den Haag – Babylon Hotel

Babylon Hotel ligt direct naast Den Haag Centraal station. Het is hier mogelijk om, voor 45 euro, een hotelkamer te huren voor één dag. Daarbij is het mogelijk om de lunch geserveerd te krijgen op de kamer.

  • UtrechtHotel Beijers

Het voordeel van dit hotel is dat huisdieren toegestaan zijn. Bij Hotel Beijers hebben alle hotelkamers ook een speciale zithoek om gasten te ontvangen. De werkhotelkamers zijn te huur voor 50 euro per dag en het is mogelijk om ook een lunchpakket te bestellen. Gebruik maken van het bed of de badkamer is in de kamers niet toegestaan.

  • Eindhoven – Holiday Inn Eindhoven

Bij dit hotel mag de gast juist even lekker op het bed liggen als hij toe bent aan een powernap. Verder bieden ze een bureau, bureaustoel, wifi, lunch en onbeperkt koffie en thee. Voor 45 euro per dag is de werkkamer te huur.

  • Rotterdam – Hotel Rotterdam Blijdorp

In dit hotel hebben ze ook kamers voor één dag voor 45 euro. Het is ook mogelijk om voor 30 euro een halve dag gebruik te maken van de kamer. De gast kan hier gebruik maken van de badkamer, de tv, de wifi, roomservice en onbeperkt koffie en thee. Helaas zijn de kamers hier wel maximaal voor 1 persoon en is het dus niet mogelijk om gasten te ontvangen.

Auteur: Quirine Muller voor Gastvrijheidscoach.nl 

Quirine Muller