Hotels bieden kamers aan daklozen tijdens vrieskou

Aangeboden door: ANP
maandag, 8 februari 2021

Dit weekend viel op de meeste plaatsen in Nederland ruim 10 centimeter sneeuw, maar niet voor iedereen betekent dat sneeuwpret. Met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden, zijn daklozen erg kwetsbaar. Hotels in grote steden vangen daarom dak- en thuislozen op.

Amsterdamse dak- en thuislozen krijgen vanwege de sneeuw en vrieskou een kamer aangeboden in hotel Kimpton De Witt, op de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van de hoofdstad. De daklozen krijgen een eenpersoonskamer en drie maaltijden per dag tot de winterse vrieskou weer over is. Dezelfde kamer in dit hotel kost voor reguliere gasten 130 euro.

Hemel

Het Amsterdamse hotel heeft 15 kamers voor 7 dagen ter beschikking gesteld voor een groep daklozen. Stichting De Regenboog Groep is benaderd om 15 mensen aan te dragen die ondanks de beschikbare nachtopvang toch buiten sliepen. “Ik heb het gevoel alsof ik in de hemel ben”, zou een dakloze hebben gezegd over het verblijf in het hotel, volgens een woordvoerder van De Regenboog Groep. Voor anderen is er deze dagen sowieso een coronaopvang, laat De Regenboog Groep weten aan het ANP.

De Regenboog Groep werkt vaker samen met hotels om economische daklozen tijdelijk onder te brengen. Of de dak- en thuislozen langer mogen verblijven in hotel Kimpton De Witt, is niet zeker. Ook is niet bekend of het hotel vaker daklozen zal opvangen. “Voor nu is het een spoedopvang in een luxe hotel.”

Zwaar weer

In Haarlem biedt hotel Raecks zelfs al zijn twintig kamers aan, na een noodkreet van de gemeente dat er te weinig opvangplekken voor daklozen ter beschikking zijn. “Alle hotels zitten in zwaar weer, de bezettingen zijn laag. Het is fijn dat we nu iets voor elkaar kunnen betekenen”, zegt hotelmanager Arend Kik tegen NH Nieuws.

De daklozen in hotel Raecks krijgen 24 uur per dag toegang tot het hotel en een ontbijtje. De gemeente faciliteert de beveiliging en ook zorgpersoneel. “We hebben in juni al een keer met de gemeente samengewerkt en hebben toen vier economisch daklozen opgevangen in ons hotel”, zegt Kik. “Dat verliep toen hartstikke goed.” Vrijdag heeft het hotel de eerste tien gasten ontvangen.

Cruiseschip

Een cruiseschip in Haarlem, dat aan de kade van het Spaarne ligt, is al maanden in gebruik als extra winteropvang voor daklozen.

Deze extra opvanglocaties zijn deze dagen meer dan welkom. De lage temperaturen leveren volgens de GGD ontoelaatbare risico’s op voor dak- en thuislozen. Ze kunnen onderkoeld raken en bevriezen. Zeker als er ook nog sprake is van alcohol- of drugsgebruik zijn daklozen heel kwetsbaar, aldus de GGD.