Horecabaas Won Yip: Ga niet zitten Netflixen

Aangeboden door: ANP
donderdag, 21 januari 2021

Horecaondernemer Won Yip sprak donderdagmiddag collega-ondernemers toe over het perspectief van komend jaar. "We moeten stilzitten, wachten en kansen pakken. Heb strakke discipline." Dat zei de grote Amsterdamse horecabaas tijdens de uitreiking van de top 100 innovatieve bedrijven van de Kamer van Koophandel (KVK).

De KVK organiseerde donderdag de 15e editie van dit evenement waarbij innovatieve ondernemers van mkb-bedrijven een onderscheiding krijgen. Dit jaar stond vanwege de pandemie ondernemen in crisistijd centraal. “Ik probeer het positief te houden in de trend van deze middag”, begon Yip tegen de genomineerden, die speciaal voor de uitreiking allemaal hadden ingebeld. “Als we het eerste kwartaal even vergeten, hoop ik dat we in 2021 weer aan het werk kunnen. Het is afwachten.”

Het was niet voor niets dat Won Yip sprak tijdens deze editie van de KVK Top 100 uitreiking, ook hij is erg geraakt door de coronacrisis. De horecamagnaat bezit zeven horecazaken in Amsterdam en is mede-eigenaar van restaurant Sushisamba Londen, met vestigingen in Londen, Las Vegas en Amsterdam. Vorig jaar, midden in de crisis, opende hij ook een tent in Scheveningen. “Het centrum van Amsterdam is het hardst getroffen als je het hebt over de horeca. Ik wilde het risico wat spreiden.” Er staan dit jaar meerdere innovatieve horecaondernemers in de ranglijst van de KVK.

Uitgemolken

De platforms voor maaltijdbezorging zijn geen blijvertje in de horeca, als het aan Yip ligt. “Ze nemen 20 tot 30 procent, de balans is zoek. Ik hoop dat de ondernemer daar een marge van overhoudt in de toekomst en dat ze niet meer worden uitgemolken.”

De horecabaas gaf nog wat slimme tips mee aan ondernemers die door de pandemie al langer moeten stilzitten. “Ga niet zitten Netflixen. Zorg ervoor dat je je wekker zet, ook al heb je geen reden om op te staan. Ik geloof dat een hardwerkende ondernemer boven water komt.” Een strakke discipline; dat kan de horeca zichzelf in deze moeilijke tijd aanleren. “Aan het einde komt alles goed en alles is nog niet het einde”, zo sloot Yip geruststellend af.