Horecabaas Khalid Oubaha horeca-ambassadeur voor Richard de Mos

Aangeboden door: ANP
dinsdag, 2 februari 2021

Horecamagnaat Khalid Oubaha wordt ambassadeur van de horeca voor Code Oranje, de politieke partij van Richard de Mos. De Gelderse horecaondernemer presenteert samen met de partij een ‘Marshallplan voor de horeca’.

Oubaha is een van de grootste horecaondernemers van Oost-Nederland met zijn 21 clubs, bars en cafés in Nijmegen, Enschede en Arnhem, waar ruim 500 personeelsleden werken. “Bij elke persconferentie over het coronabeleid ontbreekt elke vorm van toekomstperspectief”, aldus Oubaha. “Waarom wordt er niet gestart met onderzoeken hoe de horeca weer veilig open kan? Daarnaast vallen de steunpakketten veel lager uit dan het kabinet beloofde.”

Ministerie voor horeca

Als horeca-ambassadeur voor de relatief nieuwe politieke partij Code Oranje, komt Oubaha met een lijst van tien speerpunten die de horeca uit de crisis moeten halen. Zo pleit hij samen met Code Oranje voor het oprichten van een ministerie voor MKB en horeca en voor een reddingsplan na de coronacrisis. Ook staat in het plan dat de partij oneerlijke concurrentie voor hotels wil tegengaan, zoals Airbnb, en de machtspositie van grote bierbrouwers wil herzien.

Dit ‘Marshallplan voor de horeca’ hebben de oprichters vernoemd naar de historische Marshallhulp. Dat waren financiële steunpakketten die de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog aan zwaar getroffen Europese landen boden. Ook Nederland werd met Amerikaanse steun wederopgebouwd.

Banenmotor

Op de politieke agenda van Code Oranje staat dan ook dat de zwaarst getroffen sectoren ruimhartig gecompenseerd moeten worden, waaronder ook de horeca.

“Horecaondernemers teren in op hun spaarcenten, bouwen enorme schulden op, of erger: ze gaan straks bij bosjes failliet. Onaanvaardbaar, als je je bedenkt dat de horeca met ruim 400.000 werknemers een gigantische banenmotor in de Nederlandse economie”, zeggen de partijleiders in de aankondiging van het plan.