Loading component...

Feestelijk gedekte restauranttafel met kerstdecoratie en kerstboom op de achtergrond

Horeca cao feestdagen: dit moet je weten als je feestdagen werkt

Aangeboden door: Horecava

Loading component...

Feestdagen zijn voor veel mensen vrije dagen. Maar in de horeca zijn het vaak de drukste dagen van het jaar. Werk je tijdens Pasen, Koningsdag of Kerst? Dan wil je natuurlijk weten wat je rechten zijn. Krijg je extra betaald? Of heb je recht op een toeslag? In dit artikel vind je het antwoord. Want of je nu horecaondernemer of medewerker bent, je wilt weten waar je aan toe bent.

Horeca cao feestdagen: wanneer krijg je extra betaald?

Volgens de horeca cao zijn er duidelijke afspraken over werken op feestdagen. Maar let op: niet elke feestdag wordt automatisch erkend als ‘officiële’ cao-feestdag. De erkende feestdagen in de horeca cao zijn:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Eerste en Tweede Paasdag
  • Koningsdag (27 april)
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste en Tweede Pinksterdag
  • Eerste en Tweede Kerstdag

Werk je op één of meerdere van deze dagen, dan heb je vaak recht op extra loon of een toeslag.

Wanneer krijg je toeslag of dubbel loon?

De horeca cao maakt onderscheid tussen verschillende situaties. Hier zijn de belangrijkste:

Optie 1: Je werkt op een officiële cao-feestdag

Als je volgens je rooster werkt op een officiële feestdag, dan krijg je voor elk gewerkt uur 1 uur vrije tijd met behoud van loon (tijd-voor-tijd). Lukt het niet om die tijd-voor-tijd binnen drie maanden op te nemen? Dan krijg je een toeslag van 50% op je uurloon over die gewerkte uren. Oftewel: je krijgt dan 150% betaald voor de gewerkte uren.

Dit moet duidelijk zijn afgesproken met je werkgever. Is dat niet het geval? Dan geldt de 50% toeslag. Let op: de toeslag geldt alleen als je gewerkt hebt op die dag. Niet als je vrij bent.

Optie 2: Je werkt op een niet-erkende feestdag

Sommige feestdagen zoals Bevrijdingsdag of Oudejaarsdag zijn niet verplicht volgens de cao. Je werkgever kan zelf kiezen om daar afspraken over te maken. Die moeten dan schriftelijk vastliggen.

Voorbeeld

Stel je werkt op Koningsdag van 12:00 tot 20:00, bouw je 8 uur tijd-voor-tijd op. Lukt het niet binnen drie maanden om deze uren op te nemen? Dan krijg je een toeslag van 50%. Is je normale loon € 12 per uur, dan krijg je nu dus € 18 per uur. Voor 8 uur werken ontvang je € 144.

Werk je tijdens de feestdagen op onregelmatige tijden, zoals 's avonds of 's nachts? Dan kan er ook nog een onregelmatigheidstoeslag bovenop je feestdagentoeslag komen.

Veelgestelde vragen over horeca feestdagen en loon

  • Krijg ik altijd een toeslag op feestdagen?
    Niet altijd. Alleen op de erkende feestdagen in de cao én als je daadwerkelijk werkt op die dag.
  • Wat als ik parttime werk?
    Parttime medewerkers hebben dezelfde rechten als fulltime medewerkers, zolang ze werken op een erkende feestdag.
  • Hoe zit het met feestdagen die op zondag vallen?
    Dan geldt de feestdagentoeslag alleen als het een erkende feestdag is. Zondag zelf is geen reden voor extra loon, maar de feestdag die erop valt wel.
  • Horeca Koningsdag loon: hoe werkt dat?
    Koningsdag is een officiële cao-feestdag. Dat betekent dat je bij werken op 27 april recht hebt op een toeslag of een vervangende vrije dag.
  • Horeca kerst toeslag: dubbel feest of dubbel werk?
    Kerst is de drukste tijd van het jaar in de horeca. Denk aan diners, hotelovernachtingen, winterbars… Dan is het fijn te weten dat je inzet goed beloond wordt. Op Eerste én Tweede Kerstdag geldt tijd-voor-tijd: per gewerkt uur krijg je 1 uur vrije tijd met behoud van loon. Lukt dat niet binnen drie maanden? Dan krijg je 50% toeslag op je uurloon.

Tips voor horecaondernemers

Ben jij werkgever? Zorg dat je duidelijk communiceert over welke feestdagen onder de cao vallen en leg schriftelijk vast welke toeslagen gelden. Deel roosters op tijd en leg afwijkende afspraken schriftelijk richting iedereen vast om misverstanden en discussies te voorkomen. 

Feestdagen in de horeca: werk en waardering combineren

Werken tijdens feestdagen vraagt iets extra’s van je medewerkers. Een beetje waardering is dan op zijn plaats. Dat kan financieel, maar ook met iets relatief eenvoudigs als een kerstpakket of een lunch op Tweede Kerstdag. Houd er ook rekening mee dat sommige medewerkers liever thuis zijn met familie. Wissel dus slim af in het rooster en bied keuzemogelijkheden waar mogelijk.

Samenvatting: dit moet je onthouden

  • De horeca-cao erkent 7 feestdagen waarop speciale regels gelden.
  • Werk je op die dagen, dan krijg je tijd-voor-tijd of 50% toeslag.
  • Koningsdag en Kerst vallen daar ook onder.
  • Leg afspraken altijd duidelijk vast.
  • Zowel werkgevers als werknemers zijn gebaat bij duidelijke communicatie.

Of je nu een kroeg runt of in de bediening werkt, het is goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. De regels over horeca cao feestdagen zijn er om iedereen eerlijk te behandelen. En een beetje duidelijkheid is voor iedereen fijn, zeker tijdens de drukste dagen van het jaar. Zo wordt werken op feestdagen misschien niet per se leuker, maar wel eerlijker. En dat is ook wat waard.

Loading component...

Loading the column-1-{*} component .... If it doesn't load within 5 seconds, there might be an issue with "column-1-{*}" component.

Loading component...