Koffie Thee Cacao Advertorial Inspiratie

Het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

Aangeboden door: Ruigrok NetPanel | Koffie & Thee Nederland
maandag, 25 januari 2021

Koffie & Thee Nederland en marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel hebben voor de tweede keer het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek, gehouden onder Nederlanders van 16 jaar en ouder die minimaal één keer per week thee óf koffie drinken, hebben wij de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart gebracht.

Het onderzoek heeft veel landelijke media aandacht gekregen en heeft daarmee haar doel behaald. Maar hoe komt zo’n onderzoek eigenlijk tot stand en hoe koppel je hier doelstellingen aan? In dit artikel nemen we je mee in de totstandkoming van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek.

Het genereren van positieve impact voor koffie en thee

Een van de doelen van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland is het genereren van positieve impact voor de categorie koffie en thee door het profileren van koffie en thee als duurzame, gezonde en veelzijdige producten. Dit vanuit de overtuiging dat dit alleen kan worden bereikt door te fungeren als een transparant en betrouwbaar kennisplatform.

Om interessante content te kunnen bieden die bruikbaar is voor zowel leden als media is het laten uitvoeren van marktonderzoek iets wat bij uitstek geschikt is om als middel in te zetten. Leden van de branchevereniging zijn actief betrokken bij het opzetten en bedenken van vragen voor het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek met de hoofdvraag: Wat is de kennis, houding en gedrag van Nederlanders over koffie en thee?

Kwantitatief onderzoek onder Nederlandse koffie- en/of theedrinkers

Koffie & Thee Nederland heeft in Ruigrok NetPanel een professioneel, betrouwbaar en ervaren marktonderzoeksbureau gevonden om het onderzoek door te laten uitvoeren. Door middel van kwantitatief onderzoek hebben wij voor de tweede keer de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart gebracht. De eerste meting vond plaats in 2018, de tweede meting in juni 2020.

De doelgroep voor dit onderzoek bestaat uit Nederlandse koffie- en/of theedrinkers van 16 jaar en ouder. De bruto steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. Door middel van een selectievraag hebben de Nederlanders geselecteerd die minimaal één keer per week koffie en/of thee drinken. Het onderzoek is ingevuld door minimaal n=1.000 theedrinkers en n=1.000 koffiedrinkers.

Bij de opzet van dit onderzoek hebben we nagedacht over het stellen van trendvragen. Een opbouw hiervan in de loop der jaren maakt het mogelijk om trends te volgen zoals bijvoorbeeld “mensen drinken steeds vaker koffie/thee bij het eten”. Daarnaast gaan we in op specifieke en actuele topics. Deze meting zijn dat de topics duurzaamheid, gezondheid & lifestyle en sociaal. Ook hebben we consumenten dit jaar gevraagd naar de impact van de coronacrisis.

In 2018 hebben we naast het drinkgedrag ook de houding omtrent de gezondheid van koffie en thee in kaart gebracht. Door middel van interessante feitjes en fabels hebben we pers gegenereerd voor Koffie & Thee Nederland. Wist jij bijvoorbeeld dat zwarte koffie in de Schijf van Vijf staat?

Goede samenwerking en mooie resultaten

Een goede samenwerking is belangrijk, we denken altijd goed na over huidige interessante topics. Iedere meting starten we met een gezamenlijke brainstorm, waarin alle ideeën naar boven komen. Koffie & Thee Nederland is op de hoogte van de actualiteit van koffie en thee, Ruigrok NetPanel heeft kennis van interessante persvragen en huidige onderzoeken. De combinatie zorgt voor een mooie samenstelling van interessante vragen.

“Het team van Ruigrok NetPanel dacht goed met ons mee en heeft veel ervaring. Ze zijn professioneel en we hebben mede dankzij de prettige samenwerking met hen mooie resultaten weten te behalen met het onderzoek” – Lisanne Evers, manager Communicatie & Public Affairs.

Lees de resultaten van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2020.

Benieuwd naar wat Ruigrok Netpanel voor jou kan betekenen? Laat het weten, dan plannen we een online koffiedate